Прочитај ми чланак

Завршен протест испред РИК, окупљени поручили: Видимо се сутра, ово је почетак

0

Републичка изборна комисија одлучила је да у недељу, током изборне вечери, затвори врата за медије и тако први пут не изађе са прелиминарним подацима о излазности и проценту гласова на председничким, парламентарним и београдским изборима. Због тога су овог понедељка бројни грађани протестовали испред зграде РИК-а.

На протест су позвали Скупштина слободне Србије и Еколошки устанак, а Александар Јовановић Ћута је објаснио због чега су се одлучили на овај потез.

– Дошли смо овде да председника Републичке изборне комисије питамо ко је и кад одлучио да РИК донесе одлуку да затвори врата за медије и да оно што је била устаљена пракса поништи и прекрши. Знамо да је РИК одлучио да затвори врата и не изађе са прелиминарним резултатима, нас интересује ко је и кад то одлучио. Сачекаћемо овде да изађу са подацима о излазности, са званичним бројкама. Знамо да је оно јуче били све осим регуларног изборног дана – рекао је Александар Јовановић Ћута за Н1.

Како је навео, решени су да спрече „изборну крађу“.

– Тражићемо пребројавање свих гласачких листића јавно. Ту праксу смо већ раније имали. Нећемо дозволити изборну крађу ни на једном изборном месту, како у Београду, тако и у Србији – додао је Јовановић.

Окупљенима се испред зграде РИК-а обратила Биљана Стојковић, кандидаткиња за председника испред коалиције „Морамо“ на јучерашњим изборима.

– Хоћемо да покажемо да нисмо нестали и борићемо се за сваки глас. РИК се повукао у сенку и показали су да су институција под контролом СНС – рекла је Биљана Стојковић, док је адвокат испред ове коалиције саопштио да ће бити поднете кривичне пријаве и да су у питану нефер избори.

Испред РИК-а су и председник Синдиката лекара и фармецеута Србије Раде Панић, као и Ђорђе Микетић и глумица Бојана Новаковић. Навели су да ће тражити да се сваки глас преброји јавно, а на сам помен РИК-а окупљени узвикују „Уа“. Истакли су да ће сачекати да РИК објави резултате, након чега ће бити договора са опозицијом око наредних корака, саопштено је на протесту.

Окупљени узвикују „Вучићу лопове, покрао си изборе“.

Глумица Бојана Новаковић рекла је да јој као контролору нико није тражио ни личну карту, што доказује како је протицао изборни процес.

Радомир Лазовић из покрета „Не давимо Београд“ окупљеним грађанима је поручио да је „Београд већински рекао не и Александру Вучићу, и Александру Шапичу и Горану Весићу“.

– Ово што сада видимо је да је Београд спреман за промене. Позивамо све политичке организације које не припадају владајућем режиму да се изјасне и да учествују у овој смени власти у Београду, време је дошло, то је овај тренутак – рекао је Лазовић.

Окупљени још увек не желе да се разиђу иако их Александар Јовановић Ћута позива на то.

Протест испред РИК-а је завршен, а ново окупљање најављено је за сутра.

Ђорђе Микетић је позвао је грађане да се разиђу.

„Видимо се сутра, ово је тек почетак“, рекао је окупљенима Александар Јовановић Ћута.