Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Захтјев за уклањањем спомен-натписа

0

Завјетници Републике Српске инсистирају да се хитно заустави организована и систематски диригована хајка на србски народ која се данас јавно проводи постављањем спомен-натписа широм ФБиХ, који директно вријеђају и лажно представљају србски народ као злочиначки.

Натписи уврeдљивoг и дискриминaтoрскoг сaдржaja који се oднoси нa циjeли jeдaн нaрoд су постављени на јавне институције и значајније улице у ФБиХ и директно су уперени против свих Срба са циљем јавне сатанизације и демонизације.

Иронија постављања оваквих спомен натписа је већа ако се зна да су управо над Србима ових простора вијековима систематски провођени најмонструознији злочини икад забиљежени у новијој свјетској историји, те да су Срби били предмет организоване масовне тортуре, уништавања и сатирања од стране предака истих оних који данас постављају лажне и дискриминаторске спомен-натписе.

Због свега овога захтијевамо да се без одгађања уклоне сви дискриминаторски спомен натписи у ФБиХ у којима се спомињу Срби као извршиоци злочина, пошто су исти срочени са намјером да се лажно мистификује и осуди један цијели народ.

Овакви натписи индиректно позивају на линч Срба и изазивају неоправдану мржњу према цијелом једном народу.

С обзиром на наведено, захтјевамо да се одмах уклоне спорни спомен натписи у Сарајеву у Мискиновој, Маркалама и Вијећница, Тузли на Тузланској капији и у другим крајевима гдје су постављени, јер се, поново наглашавамо, ради о говору мржње према цијелом једном народу, на који начин се истом крше уставом загарантована људска права и слободе.

ГЛАВНИ ОДБОР ЗАВЈЕТНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ