Прочитај ми чланак

Заветници предлажу хемијску кастрацију за силоватеље

0

Посланик Заветника Драган Николић казао је данас да је та посланичка група покренула иницијативу за промену Кривичног законика и да ће затражити да се у њега уведе и казна хемијске кастрације за силоватеље.

Он је на конференцији за новинаре у Народној скупштини казао да ће та посланичка група направити предлог за измену Кривичног законика уз консултације са стручним лицима као што су психолози и лекари.

„Заветници ће преко посланичке групе предати у скупштинску процедуру предлог за измене и допуне Кривичног законика, тачније члана 79, како би се увела мера безбедности хемијске кастрације за силоватеље”, рекао је Николић, пренео је Танјуг.

Осврћући се на најновији случај Игора Милошевића, повратника, који се после одслужења још једне затворске казне због силовања, нашао на слободи, а данас поново ухапшен, Николић је казао да је идеја да мера хемијске кастрације буде изрицана уз казну затвора.

Он је додао да верује да ће и посланици из осталих посланичких група и из власти и из опозиције подржати тај предлог.

Николић се позвао и на упоредно право истичући да се у многим земљама Европе већ примењује хемијска кастрација код силоватеља и објаснио да се она спроводи давањем адекватних лекова и ињекција.

„У многим земљама хемијска кастрација силоватеља је уз пристанак осуђеног, али ми се залажемо да код нас буде обавезна”, казао је Николић.

Он је оценио да је сада прави тренутак за овакву иницијативу и додао да ће на тај начин и држава показати да у оваквим ситуацијама озбиљно реагује.