Прочитај ми чланак

ЗАВАДИЛИ, ПА САД МИРЕ – НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: „Без мржње између Срба и Албанаца”

0

382554_peter-blomejer-foto-fonet-1_f

Немачки амбасадор у Приштини Петер Бломајер изјавио је за КИМ радио да је крајње време да се стави тачка на мржњу између Срба и Албанаца јер су многе генерације пропатиле због ратова и протеривања народа.

После периода мржње између Србије и Косова начињен је преокрет,  са иронијом је рекао је Бломајер

– Битно је да се то оконча. Желим да нове генерације преброде мржњу која постоји ради своје деце, а надам се да ће 2014. година бити почетак свега тога – поручио немачки амбасадор.

Бломајер је, резимирајући успехе из 2013. године, истакао да су, након веома тешких преговора, Србија и Косметски Албанци у протеклој години успели да склопе споразум, на основу којег су први пут одржани избори на целој територији.

– Почео је процес интеграције полиције и правосуђа, а размењени су и официри за везу. После дугог периода такорећи мржње између Срба и косметских Албанаца начињен је преокрет јер се десио историјски догађај – рекао је Бломајер.

Он очекује да ће 2014. година бити тешка јер предстоји још много посла на путу евроинтеграција.

– Србији предстоји почетак преговора о придруживању са ЕУ, а Приштини, надамо се, предстоји споразум о стабилизацији и придруживању. Да би се напредовало у погледу евроинтеграција, мора бити начињен и помак у побољшавању односа између Срба и Албанаца на Косметву – оценио је Бломајер.

(Фонет)