Прочитај ми чланак

„ЗАТО ШТО САМ ПАМЕТАН“ Три Вучићева промашаја: Клинтон, Трамп, Меркел

0

Србијом, а богами, и добрим делом света, кружи урбана клетва "Дабогда те Вучић подржао на изборима", која значи сигурну пропаст за особу којој је подршка пружена. Случајеви Хилари Клинтон, Доналда Трампа и Ангеле Меркел чврсто поткрепљују ову клетву.

Познати амерички аналитичар, лобиста и саветник Доналда Трампа током његове кампање за председника САД, Роџер Стоун, изјавио је у популаној емисији “Инфо Ворс” (Рат информацијама), аутора Алекса Џоунса, да је ФБИ покренуо поступак против Хилари Клинтон због оптужби да је, између осталог, добила новац од Владе Србије на чијем челу се налазио Александар Вучић, и то два милиона долара.

– То је криминална радња, и покушај да Хилари Клинтон избегне поступак биће велики изазов за институције – навео је Стоун у новембру 2016. након одржаних председничких избора у САД, на којима је победио Доналд Трамп.

Међутим, Александар Вучић није крио своју фасцинацију личношћу Хилари Клинтон, те је током исте године учествовао на форуму Фондације Клинтон, на којем је присуствовао и некадашњи амерички председник, Бил Клинтон, од којег је добио похвале и тапшање по рамену.

Сав узбуђен због таквог геста, Вучић је гостујући касније у емисији „Око“ на РТС, на питање водитеља зашто подржава Хилари Клинтон, одговорио „Зато што сам паметан“.

– Шта ћемо случајно ако победи Хилари Клинтон, хоћете да искључите ту могућност? Је л’ треба да водим земљу и да Америка води политику против Србије овде – упитао је пун себе и своје памети Александар Вучић.

Ипак, судбина, Руси или пак неко трећи, сами Американци, можда, хтели су да Хилари Клинтон изгуби трку за Белу кућу, упркос већем броју гласова од републиканског противкандидата, Доналда Трампа.

– Нисам јавно подржао Хилари Клинтон, то што сам био на трибини не значи да сам је подржао – почео је одмах Вучић да пере руке од своје љубимице, а својим медијима дао налог да крену у кампању хвалоспева Трампу.

ДОНАЛД ТРАМП

Одмах по избору Трампа за председника САД, прорежимски медији крећу хорски да кличу Трампу „ослободиоцу Косова“, како су га назвали – „Трампе, Србине“, „Трампе, Србендо“, а сам Вучић шаље хитан телеграм у Вашингтон:

– Користим ову прилику да Вам изразим искрене честитке поводом Вашег изборног успеха и велике победе на председничким изборима. Верујем да ћете дужностима 45. председника Сједињених Америчих Држава приступити са посвећеношћу и одлучношћу које су одликовале и Вашу изузетну кампању. Вођство, које сте том приликом показали, представља снажну вољу која је неопходна не само грађанима САД, већ и целом свету. Искрено се надам да ће Ваша победа допринети наставку унапређења односа Србије и Сједињених Америчких Држава, који су већ на путу развоја и напретка на обострану добробит наших двеју земаља – написао је у честитки Вучић.

У изјави за медије Вучић наводи како је Трамп отворио неку врсту нових процеса, да мења ствари и улива наду другом делу света да је могуће да ствари буду другачије.

Сва та љубав према Трампу, која се током четири године његовог мандата огледала у хваљењу како се руковао са њим на паузама заседања Генералне скупштине УН, како је чак успео да га задржи на неколико минута и позове га у посету Србији, кулминирала је у септембру прошле године. Тада је Вучић, за кога су светски медији писали да је једини светски политичар који је подржао Трампа током масовних демонстрација против расизма у САД, пристао да за интересе Трампове нове председничке кампање потпише тзв. Вашингтонски споразум, којим је задао „нож у леђа“ ретким савезницима Србије у свету, али и интересима саме Србије.

Седећи на хоклици пред Трампом, као некакав бруцош на испиту, Вучић је пристао да измести амбасаду Србије из Тел Авива у Јерусалим (што је изазвало гнев арапског света), да диверзификује снабдевање гасом (што је наљутило Москву), те да забрани увоз 5Г технологије из Кине. Заузврат је добио на поклон пенкало и кључ Беле куће, што је представио као врхунац своје државничке мудрости. Касније је по Трамповом емисару за Косово, Ричарду Гренелу, добио од Трампа на поклон и бутељку, коју воли да назива декантер, како би лепше звучало његовим симпатизерима.

Међутим, као и четири године раније, „паметном“ Вучићу срећа није била наклоњена и Трамп је изгубио изборе, упркос томе што је Вучић преко својих људи позивао Србе у САД да гласају за Трампа и тако спрече да србомрзачка администрација заузме место у Белој кући. Чинило се тих дана, у режимским медијима, да се у САД води одлучујућа битка добра и зла, а величало се учешће Вучића на страни добра, наравно, тј. Трампа.

Но, не лези враже, чим је видео да је Бајден нови шеф Беле куће, Вучић се као Јуда одриче Трампа.

– Имао сам само два пута по минут времена да поразговарам са Трампом. Моји лични односи са Бајденом су бољи него са Трампом – правдао се Вучић, нудећи своје услуге новој администрацији, а само неколико месеци раније причао је како се чак читавих 15 минута задржао у пријатељском разговору са првим човеком Америке.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ

Познато је колики је Вучић заљубљеник у лик и дело немачке канцеларке Меркел. Може се слободно рећи да је просто опседнут њоме, јер зна да му је она главни ослонац у Европи за политику стабилократије и стављања тачке на косовско питање. Сећамо се Вучићеве изјаве да кад је год у проблему он позове Меркелову да је пита за савет. Хвалио се, такође, како му је канцеларка рекла како може да је позове у било које доба, а шницлу коју му је понудила на једном од сусрета је одбио како би имао више времена да прича са њом.

– Меркел је увек била фер према Србији – изјавио је Вучић на ТВ Хаппy, додајући како је захвалан Меркеловој што је, како је навео, „спасила 2015. године Србију катастрофе и сукоба с Хрватима који је био потпуно непотребан“.

И упркос томе што је Меркелова одавно најавила да се повлачи са места лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), а самим тим и са места канцелара, Вучић је остао веран њеној партији, коју од свег срца подржава пред септембарске парламентарне изборе. Вучић рачуна да су у ЦДУ остали многи кадрови Меркелове, попут Дејвида Мекалистера, који је као некадашњи известилац Европског парламента за Србију, посматрао изборе 2016. године и из самог штаба СНС утврдио да су протекли у демократској атмосфери, упркос бројним грубим неправилностима.

И то не би било ништа спорно, да се Вучић истовремено није оштро замерио партији Зелених, односно, Виоли фон Крамон, посланици из редова немачких Зелених и известиоцу Европског парламента за Косово, јер како ствари тренутно стоје, управо ће Зелени дати новог канцелара. Вучић је ошто напао фон Крамон, како лично, тако и преко својих медија, оптужујући је да најострашћенија у борби за независно Косово, као да то није била и његова љубимица, која косовску независност сматра готовом ствари.

Како се може видети из истраживања јавног мњења пред септембарске парламентарне изборе, највеће шансе да да будућег немачког канцелара има партија Зелених, која, тренутно, ужива поверење 28% бирача, док ЦДУ има подршку 21% бирача.

Остаје да се види да ли ће Вучић опет да се пере од Меркелове и ЦДУ, као што је учинио са Хилари и Трампом, а да крене са хвалоспевима Зеленима, јер је паметан, наравно