Прочитај ми чланак

ЗАТО СКАЧУ ЦЕНЕ И ДАЖБИНЕ Општина Гроцка 59 саветника плаћа 46 милиона месечно!

0

У Општини Гроцка, можда и најсиромашнијој од свих београдских општина, запослено је најмање 59 саветника, а њихове плате се крећу у распону од око 60.000 до 120.000 динара, показују подаци које је званичним путем добио портал Жиг инфо. Милан Јовановић, новинар тог портала, каже за лист „Нова“ да на списку недостаје још 18 имена, да су упосленици чланови СНС и њихова родбина, те да 80 одсто њих уопште не долази на посао.

Из кабинета председника Општине Драгана Пантелића међутим поручују да су подаци које су достављени злоупотребљени, те да је термин ‘саветник’ у управи ГО Гроцка јавности приказан на баналан начин.

Портал Жиг инфо објавио је комплетан списак саветника у Општини Гроцка који су разврстани у три групе: „саветници“, „самостални саветници“ и „млађи саветници“. Уз њихова имена објављене су и њихове месечне плате.

Судећи по тим подацима, зараде саветника крећу се од 75.000 до 120.000 динара, самостални саветници месечно примају од 80.000 до 96.000 динара, док су плате млађих саветника у распону од 60.000 до 73.000 динара. Јовановић каже да су ове податке добили званичним путем од Општине Гроцка.

„Прво нам их нису дали, па смо се жалили Поверенику за информације од јавног значаја. После његовог наређења су нам доставили комплетну документацију. Нисам ни знао да постоје три групе саветника, био сам изненађен“, наводи Милан Јовановић.

Он додаје да на овом списку недостаје још 18 имена јер им, како каже, нису достављени подаци о личним саветницима председника Општине. Јовановић каже да на њему, на пример, нема (Вучићеве новинарке са Пинка) Гордане Узелац, која је саветница председника Општине за информисање.

Вучић уручује орден у име државе Србије новинарки Пинка Гордани Узелац

„То су упошљавања по партијској линији. Сви су чланови СНС. Они су гледали да удоме што већи број својих чланова. Више од 80 одсто тих особа уопште не долази на посао. Мислим да им је потребна навигација да нађу Општину Гроцку“, истиче он.

Општински функционери протежирају родбину

Јовановић каже и да су на овом списку очеви и ћерке. Као пример наводи правника Прибичевића (на списку Борис Прибичевић), који је самостални саветник, а саветница је његова ћерка (на списку Ема Прибичевић).

„Она ради у кадровској служби у Општини Гроцка. И његова супруга је неки функционер. То су родбинска упошљавања“, додаје Јовановић.

Његов колега Жељко Маторчевић истиче да је на списку саветника и Ивана Симоновић, која је супруга сина бившег председника Општине Драгољуба Симоновића који је, подсећамо, осуђен јер је наложио паљење куће новинара Милана Јовановића. Ивана Симоновић је, како додаје Маторчевић, ћерка Живадина Митрића, који је са Општином Гроцка својевремено склопио уговор о делу за извршење послова у области просвете. Како наводи, уговорена месечна накнада за тај посао је 80.000 динара.

Кабинет председника Општине: Термин „саветник“ приказан на баналан начин

Иако не демантују број саветника које су упослили, њихова имена и плате, у кабинету председника Општине Гроцка Драгана Пантелића наводе да су подаци које су доставили Жиг инфу злоупотребљени. Како додају, они су јавности “приказани на начин који не одговара садржају достављене информације, како би се привукла медијска пажња, а рад Управе градске општине Гроцка изложио критикама и полемикама заснованим на лаичком познавању прописа”.

“Упознајемо вас са чињеницом да се извршилачка радна места разврставају по звањима, у зависности од сложености и одговорности послова, потребних знања и способности и услова за рад, те да су звања: самостални саветник, саветник, млађи саветник, сарадник, млађи сарадник, виши референт, референт и млађи референт. О наведеном се можете информисати у Закону о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе”, наводе за лист “Нова” у кабинету председника Општине.

Како истичу у одговору, у питању су звања која се стичу на основу закона у зависности од врсте и степена стручне спреме, као и радног искуства које одређено лице има.

“Радна места попуњавају се спровођењем интерног или јавног конкурса, а што је такође предвиђено напред наведеним Законом. Имајући у виду све наведено желимо да скренемо пажњу да је у конкретном случају у питању лаичко познавање прописа којима се регулишу рад и радни односи у органима градских општина, те да је термин ‘саветник’ у управи ГО Гроцка јавности приказан на баналан начин, а како би се привукла медијска пажња, те да је достављена информација злоупотребљена”, наводе у Општини Гроцка.

Из кабинета председника Општине Гроцка нису одговорили на наше питање зашто није достављен коначан списак саветника, као ни да ли је тачно да су на њему чланови СНС и да су повезани родбинским односима.