Прочитај ми чланак

Твитер започео обрачун – Зашто Запад и даље чува Вучића аутократу

0

Након што је Твитер један део медија у Србији означио као оне који сарађују са Владом, али и реакције српског председника који је позвао да му се угаси налог, западни медији су извештавајући о овоме Александра Вучића назвали аутократом. И то није први пут. Зато се поставља питање зашто Запад чува аутократу. Саговорници портала Нова.рс кажу да овде постоји уврежено мишљење да је управо Запад и поставио Вучића, али да мали сигнали попут овог са Твитером, могу указивати на промене које долазе. Поготову кад је реч о америчкој администрацији.

Твитер је, наиме, недавно на налозима појединих медија у Србији поставио ознаку да сарађују са Владом Србије, на шта су реаговали и представници тих медија, али и сам председник Александар Вучић.

„Него с ким ће да сарађују? Са тајкунима и лоповима?“, рекао је Вучић и оценио да је нормално да медији сарађују са Владом.

„Притом кажу и “сарађују”, ми их и не плаћамо, највећи део тих медија. Они плаћају Глас Америке, ББЦ, њих нису ставили да сарађују са владом, они су Владини медији. То доводи до другог питања, ко је у ствари прави цензор, они би волели да буду цензори, да ми искључе налог, да будем још један Трамп у свету“, поручио је Вучић.

О овоме су накнадно писали и страни медији, махом, означавајући Вучића као аутократу.

Vučić strani mediji

Твитер као први сигнал

Коментаришући тај парадокс, да је по свему судећи Вучић за Запад аутократа, а ипак ништа по том питању не раде, спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да је ту и даље актуелна она стара теза.

“А она гласи да је Вучић и направљен уз помоћ Запада и да је његова мисија косовска. То објашњава зашто се све ово тако дуго толерише. То је једно објашњење тог стрпљења који показују. Они све знају, који је систем владавине у Србији, а ми пак знамо да не реагују. Европљани заиста имају једну бескрајну толеранцију која је врло лоша, а ствар која може да указује на извесне промене у америчком ставу јесте овај потез Твитера да означи медије који сарађују са владом. Јер, циљеви Бајденове администрације су јасни, демократија, владавина права и медијске и друге слободе”, каже Јакшић и додаје:

“Зато мени није необично једно такво упозорење од Твитера, јер знате то може бити назнака промена. Све крупне ствари започињу ситним стварима, а једна од тих је свакако и ово. Што се стања српске демократије тиче, мислим да је ово добра ствар, а то објашњава и врло нервозно Вучићево реаговање на објаву Твитера, у стилу нек ми обришу налог”.

Обрачун тек следи

Дипломата Срећко Ђукић, пак, сматра да је Европска унија увелико започела обрачун са аутократама у Европи и да ће Србија и њен режим тек доћи на ред.

“Европска унија покушава да очисти своје двориште. Ухватила се у коштац са Орбаном и Качинским, а Вучић и Србија ће ускоро доћи на ред. Убеђен сам у то. Србија има све мање нити које је повезују са ЕУ, упркос процесу приступања који је у току. Из авиона се види да је садашњи режим зауставио процес евроинтеграција. Србија једноставно не усаглашава ни своју спољну, а ни унутрашњу политику са ЕУ, а једини интересе су јој европске паре. На то није гадљива. Суштина је у томе да се не може седети на две столице, а ЕУ има сасвим довољно својих проблема и полако их рашчишћава. На дневни ред ће доћи и Србија и БиХ и Косово. Нама то изгледа јако споро, али тај процес има свој начин сазревања и не могу се ствари ломити преко колена”, закључује Ђукић.