Прочитај ми чланак

Зашто Вучић није позвао Тому Николића на прославу рођендана СНС

0

На прославу 14. рођендана СНС, који је пре два дана одржан у Лесковцу, лидер СНС Александар Вучић није позвао оснивача и бившег председника Србије Томислава Николића.

Иако је на прослави у Лесковцу било присутно на десетине функционера и високих званичника СНС, Вучић није сматрао да на таквом догађају има места за бившег председника Србије и оснивача СНС, Томислава Николића.

Николић је оснивач СНС, због чега се очекивало да ће доћи партијски скуп на југ Србије. Са друге стране, није у потпуности изненађење што се бивши председник није појавио будући да су односи на релацији Вучић-Николић одавно захладнели.

Односи су нарушени оног тренутка када је Николић одлучио да се повуче са места председника странке, што је обећао током кампање за председничке изборе СНС 2012. године.

Николић је обећање испунио, након чега креће незадржив узлет Вучића који преузима СНС. Он је убрзо почео да склања кадрове Николића, а кулминација сукоба била је уочи председничких избора 2017. године, када се спекулисало да би Николић могао да уђе у други мандат.

Уместо кандидовања, Николић је одлучио да напусти политички живот, међутим добио је „политичку компензацију“ у виду места првог човека Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

Иако до данас није познато шта су тачно надлежности овог тела, те због чега је Николић квалификован да буде на челу тог тела, бивши председник је за себе и своју породицу обезбедио добре услове.

Поред тога, иако није шеф државе већ више до пет година, Николић је наставио да живи у луксузној вили на Дедињу у Ужичкој 23, за шта држава издваја око 5.000 евра месечно.