Прочитај ми чланак

Зашто Вучић не сме да уведе ванредно стање

0

Док медицински део Кризног штаба тражи увођење ванредног стања и полицијског часа, председник Србије Александар Вучић поручује да од тога нема ништа. Разлози за то су, према мишљењу саговорника портала Нова.рс, различити. Међу њима предњаче страх од беса грађана и нових демонстрација, умањивање успеха вакцинције, јер закључавање и имунизација која спада међу најбоље у Европи не иду руку под руку, а не треба сметнути са ума и рејтинг пред изборе у тренутку када се кампања у Србији већ захуктала. Са друге стране, постоји и мишљење да се сталним сукобљавањем мишљења медицинског и политичког дела Кризног штаба, покривају све опције које гласачи желе да чују.

Због пораста броја оболелих и опште слике по питању ширења короне у Србији медицински део Кризног штаба имао је јуче само једну поруку.

Printskrin: TV B92

“Медицински део Кризног штаба тражио је да смањи број контаката кроз ванредно стање и полицијски час. Јасно и децидно кажу да би медицински то било најцелисходније. Једино што предлажу је полицијски час”, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић после седнице Кризног штаба.

Он је навео да лекари нису желели да улазе у економске последице затварања и најавио да ће се следећих дана поново састати и донети одлуку која је адекватна за све нас.

“Једина опција коју у овом тренутку предлажу је апсолутни лок даун (закључавање) и полицијски час. То је једини начин да се у наредних седам до 10 дана стабилизује епидемиолошка ситуација.Велико је оптерећење здравственог система, а ако имамо више оболелих не можемо да вакцинишемо људе” рекао је он.

Епидемиог Предраг Кон додао је да смо у супротном – “пукли као звечка”.

Хладан туш стигао је већ дан после од председника Србије Александра Вучића, који је из Сарајева поручио да нисмо ни близу оваквом кораку.

“Не мислим да смо близу ванредног стања. Добио са податке јутрос у осам, али не могу сад, када завршимо могу да вам дам податке, али тек од 10 сати могу да кажем да је репрезентативни узорак. Сви се понашамо неодговорно, али и људи су сити, људи траже решење, хоће да раде, морају да раде”, рекао је Вучић.

Ванредно стање као црвена линија

Политиколог Вук Велебит сматра да је Вучић свестан да је полицијски час мач са две оштрице, те да је ход по танком сечиву последње што му сада треба.

“Прошлогодишњи протести који су избили када је Вучић најавио могућност увођења полицијског часа, били су јасна опомена председнику Србије да не може да се игра слободом и вољом грађана. То је била порука да постоје црвене линије и Вучић је схватио да ће тешко имати могућности да поново уведе полицијски час. То смо видели и пре неколико месеци, када смо имали далеко лошију ситуацију него сада, а број заражених је ишао и до 8.000 дневно, па је рекао да еконоомија мора да ради”, каже Велебит за Нова.рс.

Како додаје, локдаун би у овом тренутку надвио сенку и на процес вакцинације, који је Вучићев приоритет.

“Закључавање за Вучића у овом тренутку не би било добро ни због процеса вакцинације и приче да смо лидери у региону и једни од најбољих у Европи. Актуелна прича је да вакцинација иде добро, људи се шетају слободно, Србија је лидер. Закључавање сад не би никако ишло добро уз ту слику. Одразило би се и на рејтинг власти пред изборе, јер би могло да изазове бес грађана и да опет имамо сцене на улицама, које смо имали прошлог лета”.

Глума за покривање гласача

Социолог Дарио Хајрић, пак, мисли да Вучић не страхује од евентуалне реакције на ново увођење ванредног стања, већ је у питању апсурдна подељеност Кризног штаба на медицински и политички, што служи томе да се покрију све опције које грађани желе да чују.

“Када су у јулу прошле године избиле демонстрације, ситуација је била знатно другачија. Тада су сви знали да се бројеви оболелих и умрлих лажирају због избора. Када су одмах по њиховом окончању бројеви напрасно скочили а власт покушала да то брже боље свали на тобоже неодговорне грађане, било је очекивано да ће се оправдано незадовољство прелити на улице. Сада нема таквог директног повода за демонстрације, па и власт има мање разлога за бригу”, каже Хајрић за портал Нова. рс и додаје:

“Рекао бих да је пре у питању нешто друго: апсурдна подељеност кризног штаба на “медицински” и “политички” више служи томе да се покрију све опције које грађани желе да чују. Онима који пандемију схватају озбиљно, као што би и требало, обраћа се такозвана струка, онима који брину о економији или верују у теорије завере поруку ће послати део кризног штаба који је против било каквих мера, а председник поново добија улогу апсолутног владара који самовољно доноси коначну одлуку. Тиме се покривају све главне категорије бирача и свако може да чује ону поруку која му се највише допада а занемари све остале”.

Он сматра да чак ни увођење ванредног стања овога пута не би довело до некаквих негативних поена за Вучића, зато што би и у том случају могао да пошаље такве међусобно искључујуће поруке.

“Део грађана би то видео као непоходну меру, други део се не би претерано потресао јер смо до сада видели да се мере углавном спроводе селективно или су напросто мртво слово на папиру”, закљулује Хајрић.