Прочитај ми чланак

Зашто су Албанци бојкотовали своје кандидате за посланике?

0

Албанци са југа Србије неће имати ниједног посланика у Скупштини Србије после ових избора, показују подаци Републичке изборне комисије. У прошлом сазиву су имали троје посланика.

“Албанци са југа Србије нису их гласали своје листе за парламентарне изборе из два разлога”, сматра Неџат Бехљули, власник ТВ Спектри из Бујановца.

“На изборе су наступали са две одвојене листа. Иако су знали да ће тешко прочи цензус због поделе гласова, албанским политичарима је био важније редослед на листи за посланике него интерес градјана, и управо због тога су их казнили бирачи”, рекао је Бехљули за Регионалну информативну агенцију JUGpressс.

Каже да је други разлог то што су, “управо они који су учествовали на изборе за посланика, позвали бираче да бојкотују председничке изборе да би, наводно, доказали да не признају државу Србију као своју”.

Али, народ више није овца, разуме игру и манипулисање својих лидера који су на политичкој сцени у Бујановцу и Прешево више од две деценије и овога пута их је на најбољи начин обрукао”, рекао је Бехљули.

“Мала излазност албанских бирача на овим изборима, изашло је приближно 15% од укупног броја са правом гласа је резултат празне реторике која се одвија у читаве три деценије на овим просторима, каже за Регионалну информативну агенцију JUGpressс Јетон Исмаили, уредник портала Folonline на албанском језику из Бујановца.

“Изгледа да је огромна већина Албанаца изгубила поверење у своје политичаре и због мањка резултата за све ове године јер обећања дата у свим предизборним кампањама никада нису остварена”, сматра Исмаили.

“Додаје да је “људима доста приче где се за све криви Београд а са друге стране, на локалу, где владају албанске странке, влада непотизам и страначки клијентелизам.

Због ових политика све већи број младих напушта ово подручје и није им стало до избора, укљућујући и ове парламентарне.Њима је све исто, уопште им није брига да ли ће да Албанци имати представнике у парламенту или не”, закључио је Исмаили.