Прочитај ми чланак

ЗАШТО Синиша Мали ћути о везама са “Миленијум тимом”, блиским СПС Бајатовићу?

0

Министар финансија Синиша Мали и даље ћути о наводима потпредседнице ССП Маринике Тепић, која је јуче рекла да је Мали преко своје агенције био екстерни консултант фирме "Миленијум тим", која је последњих година толико разгранала свој бизнис да је ушла у готово све гране српске економије. Овај посао Малог, међутим, није једино што га повезује са том приватном компанијом.

FOTO: N.S

Портал Нова јуче је упутио питања Синишу Малом да ли су тачни наводи Маринике Тепић да је преко своје некадашње фирме “Оли консалтинг” сарађивао са “Миленијум тимом” и био њихов екстерни консултант, као и на чему је све конкретно био ангажован. Одговоре, међутим, нису добили.

Тепић је за портал Нова јуче навела да је лично видела документ на коме пише да је актуелни министар финансија преко своје некадашње агенције “Оли консалтинг” био екстерни консултант фирме “Миленијум тима”.

“Веома интензивно је радио за њих управо крајем 2012, пре постављања на челу Привременог органа Града Београда 2013. године”, рекла је Тепић.

“Миленијум тим” прво се везивао за СПС, због послова које је добијала од Србијагаса и предизборних спотова Душана Бајатовића у којима су се појављивали власници те фирме Иван Бошњак и Стојан Вујко. Међутим, бизнис “Миленијум тима” рапидно се ширио, а потом су обелодањене и посредне везе актуелног министра финансија и те компаније.

Наиме, како је КРИК писао 2019, Предраг Мали, рођени брат Синише Малог, је пет година возио аутомобил марке “ауди” који је прво био у власништву “Миленијум тима”, а потом је пререгистрован на другу компанију “КБВ датаком”. Сем аутомобила, бизнисмени су уступили и стан у којем је становала девојка Предрага Малог.

КРИК је објавио да је сат после поноћи 26. децембра 2014, саобраћајни полицајац зауставио црни “ауди А6” недалеко од Храма Светог Саве у Београду. Утврдио је да је возач био под дејством алкохола те је саставио записник на основу којег је касније поднета прекршајна пријава. Возач “аудија” био је Предраг Мали.

Истим “аудијем”, три месеца раније, објавио је КРИК, Предраг Мали возио је свог пријатеља Андреја Вучића, брата председника Србије, у дану одржавања Параде поноса када их је претукла група жандарма. Приликом давања исказа у вези са овим инцидентом, Мали је слагао тужиоца да је “ауди” његов.

Послови без тендера, вештачко језеро, мостоградња, бање…

Инсајдер је раније открио да је та “Миленијум тим” добијао послове без тендера на изградњи мањих дистрибутивних гасовода, а ангажован је и на пројекту “Београд на води” и то од самог почетка. Та фирма учествовала је у рушењу објеката, градњи кафића Саванова, уређењу Херцеговачке улице, а паралелно са тим радовима градила је променаду и као подизвођачи тренутно су ангажовани на изградњи кључне зграде у пројекту – Куле Београд.

Како је писао портал Нова, “Миленијум тим” добио је на пројекат санације чишћења таложнице и изградње цевовода ПП Макиш, а склопио је и уговор о стратешком партнерству са ГП Мостоградња, која се налази у већинском власништву државе.

Пошто су већ ушли у све кључне грађевинске пројекте, власници Миленијум тим окренули су се виноградарству, а документ до кога је дошла Нова, показао је да је компанија купила 200 хектара пољопривредног земљишта у околини Лесковца од некада велике и успешне компаније НАВИП, која је отишла у стечај.

Сем вредног земљишта са шумом и виноградима, предузеће повезано са власницима “Миленијум тима”, од компаније НАВИП у стечају купило је и вештачко језеро.