Прочитај ми чланак

Зашто се Сорошев син састао са Куртијем и Рамом пред ескалацију кризе на Космету?

0

Мађарски институт Двадесет први век скренуо је пажњу на утицај који амерички милијардер Џорџ Сорош има у Албанији и уопште на Балкану

У светлу чињенице да је у Звечану повређена и неколицина мађарских војника при Кфору, „Мађар немзет“ скреће пажњу на то се „пре ескалације кризе на Косову Алекс Сорош, син Џорџа Сороша, консултовао са премијером Албаније Едијем Рамом.

„Премијер Албаније и бизнисмен Алекс Сорош вечерали су заједно пре више од недељу дана“, наводи мађарски лист, при чему је пропустио да укаже на то да се наследник америчког милијардера и „филантропа“ пре неколико дана састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.


Како подсећа „Мађар немзет“ позивајући се на „Њујорк пост“, амерички државни секретар Ентони Блинкен је на албанским изборима интервенисао заступајући интересе Џорџа Сороша.


Мађарски институт Двадесет први век скренуо је пажњу на моћ коју Џорџ Сорош има у Албанији и уопште на Балкану, пише „Мађар немзет“ и подсећа да су мејлови које је објавио „Викилис“ открили да је бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон „прихватала бројне Сорошеве савете“ у току америчког мешања у унутрашње политичке процесе у Албанији који су имали за циљ да „смене непријатељску владу Саљија Берише“.

Како напомиње мађарски лист, након доласка на власт Едија Раме, који је иначе био стипендиста Сорошеве фондације и који је са њом повезан на више нивоа, утицај америчког милијардера у Албанији значајно је порастао.

Александар Сорош је председавајући либералних Фондација за отворено друштво, чија је надлежност, како се наводи, да даје грантове за циљеве који промовишу „раст инклузивних и живахних демократија“.