Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ РАЗИШАО СРПСКИ ОТАЏБИНСКИ ФРОНТ: Циљ је јака странка, а не удружење

0

Са господином Ковачевићем се нико од нас није видео 45 дана пре разлаза, држали смо јавне трибине покрета без њега и фактички разлаз је био још од краја априла када је на председништву на тему даљег начина рада покрета остао сам против свих.

Суштина разлаза огромне већине чланова и активиста, укључујући и највећи део Председништва удружења грађана Српског отаџбинског фронта и са друге стране Синише Ковачевића и мале групе следбеника која је уз њега остала, јесте у томе што ми нисмо видели даљу перспективу успешности ове организације како је вођена и даље сарадње са њим.

У том правцу смо наставили тамо где смо и започели, а то су уједињење са политичком странком Српска демократска странка са проф. др Слободаном Комазецом и његовим економским тимом, заснованом на за наше прилике модификованом неокејнзијанском концепту, као и са још неким другим покретима, у политичку странку Српски препород.

dr dragan petrovicМи смо имали тај концепт још пре годину дана, када сам сазнао из више поновљених интервјуа драмског писца Синише Ковачевића у Вечерњим новостима да он формира политичку странку. Како смо се упознали преко познаника, направили смо план сједињења наших снага у правцу прављења што квалитетније опозиционе странке. Са мном су били поред професора Комазеца и његовог стручног тима око СДС између осталих и Жељко Васиљевић, председник удружења ратних војних ветерана и инвалида, бивши министар Обрен Јоксимовић, и већи број других интелектуалаца, невладиних организација, удружења.

Када смо кренули у остварење плана за формирање политичке организације, показало се да Ковачевић ништа не може да уради, поред обећања која је дао. Није довео никога од угледних људи, није донео ни финансијска средства. Не само да ништа није донео покрету, већ се разишао и са професором Комазецом чиме је отпао кључни план уједињења у странку преко СДС и економско-социјални програм који је требало да буде суштина наше платформе. Потом се сукобио и разишао и са в.д. председника Извршног одбора Обреном Јоксимовићем.

Кад се суочио са одласком њих и читавих покрета и присталица, све их је у растројству оптужио да раде за Удбу, што нас је запањило. Одлучили смо да га сменимо, па је арсенал оптужби видимо данас и за нас врло сличан.

Он покушава да убаци кукавичје јаје када наводи да смо га наводно блокирали да уведе СОФ у Патриотски блок – ми смо хтели да приступимо Патриотском блоку и водили смо о томе другог јуна разговор са госпођом Рашковић Ивић и њеним саветницима када смо скренули пажњу да смо раздвојени са Ковачевићем. Она је истакла да смо добродошли, није желела да се меша у наше унутрашње сукобе, али нам је саветовала да изгладимо неспоразуме.

Са господином Ковачевићем се нико од нас није видео 45 дана пре разлаза, држали смо јавне трибине покрета без њега и фактички разлаз је био још од краја априла када је на председништву на тему даљег начина рада покрета остао сам против свих.

Након тога, нас пет оснивача удружења грађана се састало и одлучили смо да повучемо потписе са оснивачког акта и адреса покрета је код нас, јер је заправо то седиште покрета ветерана и формирали смо фракцију са називом Отаџбински фронт, чији је циљ уједињење у велику странку, засновану на економско-социјалном програму и демократији, што је већ остварено уједињењем са Српском демократском странком у странку Српски просперитет на челу са професором Комазецом. Г. Ковачевића нико не спречава да сам уз минималну таксу, али и пријаву његових, а не наших просторија и имена оснивача, дакле не наших имена, формира удружење грађана СОФ.

Отуда се поставља питање откуда такви повици и увреде на наш рачун, шта смо ми то однели а да њему припада? Странку? Није било никакве странке, реч је о удружењу грађана. Имовину? Никакве заједничке имовне нема, а треба да се зна да дотични није уложио у деловање покрета ни један једини динар. Просторије? Седиште пријављено и раније за СОФ и сада за ОФ је власништво покрета Жељка Васиљевића већ деценију и надамо се да ни то ником није спорно. Људе? Осим тога што није довео готово никога, јер је највећи део чланства СОФ фактички потицао из покрета ветерана и инвалида г. Васиљевића, а тек потом нам се придружио један мањи број људи.

Дакле стиче се утисак да да је суштина разлаза са наведеним господином, његова немогућност за одржавање коректног односа и сарадње са већином људи који су напустили СОФ и одредили се ка уједињењу у нову странку.

У свим својим бројним текстовима подржавао сам уједињење у Патриотски блок и сарадњу патриотске опозиције. Имам утисак да је суштина напада господина Ковачевића да огади другима сарадњу са нама. Ми, удружени у нову политичку странку Српски препород имамо тим веома стручних људи, инфраструктуру на терену и економско-социјални план за излазак из кризе, спреман да сарађује са осталом патриотском опозицијом, али да делује на један демократски уљудан начин, који искључује комедијашко препуцавање по медијима.

Извор: Дневни лист Данас