Прочитај ми чланак

Зашто се крије ко је нова Вучићева саветница

0

Бивша директорка Танјуга Бранка Ђукић 7. октобра је именована за саветника председника Србије Александра Вучића за јавне политике. Не би ова вест била ни чудна ни неочекивана, да њена потврда није наишла на зид ћутања, како од новоименоване саветнице, тако од самог председника Србије и његових сарадника.

Одлука о именовању Ђукић објављена је у Службеном гласнику, а осим имена, у одлуци се не наводи ниједан други податак из ког би могло да се закључи о којој особи је реч. У Службеном гласнику наводи се само одлука председника Србије Александра Вучића: “Бранка Ђукић именује се на функцију саветника председника Републике за јавне политике са 7. октобром 2021. године”.

Новинари Нове економије су покушали да утврде о коме је реч, под претпоставком да постоји још нека Бранка Ђукић. Међутим, ни она нити саветница председника за медије Сузана Васиљевић, као ни сам председник, нису желели да одговоре на њихова питања.

На питање Данаса зашто јој је проблем да одговори да ли је Вучићева саветница или не, Бранка Ђукић је рекла да јој то није никакав проблем, напротив.

На додатна питања о томе која су њена задужења, које су области из којих саветује председника и како је дошла на ту позицију, наша саговорница је рекла да је у послу, није у могућности да одговори те да ће се јавити касније.

– Мада, све то имате и у Службеном листу – поручила је Ђукић, која нам се у току дана више није јавила.

Ни Немања Ненадић из Транспарентности Србије не зна због чега бивша директорка Тањуга крије информацију о својој новој функцији.

– Председник Србије сам именује своје саветнике и ту није предвиђена никаква посебна процедура – указује Ненадић за Данас.

Ништа у овој вести није спорно ни новинарки Нове економије Катарини Балетић и баш зато је и њих зачудило због чега потврду да је бивша директорка Тањуга, Бранка Ђукић, именована за саветницу председника Вучића нису могли да добију ни од ње ни из председништва.

Она каже за Данас да је на почетку то требало да буде протоколарна вест, као и друга именовања, али су на крају провели недељу дана покушавајући да утврде да ли је заиста у питању бивша директорка Тањуга.

– Верујем да је то само још један доказ колико су институције затворене за комуникацију са медијима који нису наклоњени тренутној власти. Боља комуникација би отклонила евентуалне сумње јавности да Ђукић испуњава квалификације за саветника председника за јавне политике или питање због чега се именовање крије. Лично верујем да је ово порука да све што председник Вучић не жели да изађе ван његовог кабинета, то тако и буде – сматра Балетић.

Родољуб Шабић, адвокат и бивши повереник за информације од јавног значаја, оцењује за Данас да “тајновитост” у оваквој, у основи тривијалној ситуацији, добро илуструје готово трагикомичан начин на који наша власт доживљава обавезе које по Уставу и закону има према јавности и медијима.

Према његовим речима, та тајновитост заправо није ништа чудно ако знамо да живимо у земљи у којој власт крије од јавности чак и то колико је јавног новца потрошила за портал јавних набавки.

– Не бих да се бавим спекулацијама о лику и делу евентуалне председникове саветнице, али, била она бивша директорка Тањуга или нека друга особа истог имена, нема сумње да би њене професионалне референце морале бити доступне јавности и то не на захтев, већ проактивно онлајн – указује Шабић.

Функција саветника у Србији поприлично је обесмишљена, ако погледамо неке спорне случајеве протеклих година. Милорад Вељовић, бивши директор полиције, сменио је 2013. године генерала Братислава Дикића са позиције командира Жандармерије.

Двојица припадника Жандармерија осумњичена су за убиство и паљење човека, па је Дикић по командној одговорности смењен, иако је раније “штрчао” као први човек озлоглашеног нишког одреда Жандармерије.

Међутим, Дикићева “казна” је била нова функција – именован је за помоћника директора полиције, тог истог Вељовића који га је сменио. И сам Вељовић је након каријере у полицији завршио као саветник, и то председника Србије. На тој функцији се и данас налази. Ситуација није боља ни на локалу.

Само у општини Гроцка, можда и најсиромашнијој од свих београдских општина, запослено је најмање 59 саветника, а њихове плате се крећу у распону од око 60.000 до 120.000 динара, показују подаци које је званичним путем добио портал Жиг инфо.

Међу саветницима у овој општини налази се и новинарка Пинка Гордана Узелац. Новинари Жиг инфа дошли су до података да су на месту саветника председника општине упослени чланови СНС и њихова родбина, те да 80 одсто њих уопште не долази на посао.

Из кабинета председника општине Драгана Пантелића, међутим, поручили су да су подаци које су достављени злоупотребљени, те да је термин „саветник“ у управи ГО Гроцка “јавности приказан на баналан начин”.

Сви председникови саветници

Саветници председника Републике обављају насложеније аналитичке, саветодавне и друге одговарајуће послове за потребе председника Републике, наводи се на сајту институције Председника. Ови послови се односе на државно уређење, изградњу и функционисање политичког система и иницијативу за доношење нових као и примену постојећих закона, привредна кретања и развој економског система, одбрану и безбедност, рад Народне скупштине, Владе и других државних органа. На сајту институције наведено је да су саветници председника Републике Татјана Јовић, Милорад Вељовић, Сузана Васиљевић, Верица Лазић, Веселин Милић, Ненад Михаиловић и Дејан Савић.