Прочитај ми чланак

Зашто нико из СНС није смењен због “завере против Вучића”

0

Функционери Српске напредне странке сад већ отворено причају о везама њихових страначких колега и појединих министара са члановима групе Вељка Беливука и афером прислушкивање. Владимир Ђукановић, посланик СНС, изјавио је да су поједина “господа” из редова напредњака спремала “свилен гајтан” Вучићу, док је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, рекао да има и министара и директора који су покушали да преузму део државе. Иако је реч о озбиљним оптужбама, које није негирао ни председник Вучић (напротив), до данас није смењен ни санкционисан ниједан министар, директор или неки политички функционер. Зашто?

Судећи по изјавама високих државних и страначких функционера, у Влади Србије и даље седе министри за које се сумња да су били умешани у криминалне радње. Исто важи и за поједине директоре.

FOTO: Printscreen

До сада, међутим, нико од њих није смењен, а једино што је предузето, јесу упозорења која су им слале њихове страначке колеге у изјавама за медије, колумнама или преко друштвених мрежа.

Препрека за њихова разрешења нема, будући да су сви политички бирани – и министри, али и директори, од којих је огромна већина, уместо на конкурсима, постављана на седницама Владе и годинама се налазе у в.д. стању.

Професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић наводи за Нова.рс да упркос таквим оптужбама нико из редова СНС није избачен, да против њих није поднета кривична пријава, нити је неко од њих смењен.

“Моја теза је да се овде не ради о томе да је председник прислушкиван, већ да је био слушан због људи који су били на мерама. Такође, све ово им добро дође да направе партијски обрачун или чистку, у којој нема само партијских, већ и криминалних елемената”, каже она.

Водинелић наводи да не верује да су ти људи били на вези са групом Беливука, “ништа више него што је био Александар Вучић”.

“Ако постоји нека повезаност чланова њихове странке са кланом, зашто не поднесу кривичне пријаве. Мени изгледа да су Милош Вучевић, Владимир Ђукановић и Владимир Орлић пуштени да нападају, на пример Небојшу Стефановића (због чега ми није жао), а да Вучић на крају, када види како ће све то изгледати, да коначну реч. Што бисмо ми као друштво учествовали у томе”, истиче Водинелић.

“Министри покушали да преузму државу”

Један од оних који је најотвореније причао о вези чланова СНС са криминалцима и нападима на Вучића је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и члан Председништва СНС.

Он је рекао да је сигуран да су се препознали људи из владајуће странке који мисле да су јачи од председника Србије и да чека да се погледају у очи на седници највиших страначких органа.

“Сви очекујемо одговоре и завршетак истраге о покушају убиства, прислушкивања и праћења председника Вучића и његове породице… Има и министара и директора и других страначких функционера. На срећу, само су покушали да преузму део државе…”, рекао је Вучевић. Имена није навдио.

“Ако у свом министарском ресору имају неку прилику за позитивну кампању…”

И посланик СНС Владимир Ђукановић у више наврата говорио је о својим страначким колегама у сличном контексту. Он се преко сајта СНС, обратио свима онима који су “скренули с партијског пута” и поновио да су “дотична господа која су спремала свилен гајтан Вучићу имала све“, да су “постали виђени чланови друштва, да стичу велики капитал, многи би рекли болесних размера”.

“До јуче нисмо могли да живимо од њихових наступа по медијима, а сад их нема нигде. Евентуално ако у свом министарском ресору имају неку прилику за сопствену позитивну кампању, тада чујемо да су још увек политички живи”, истакао је Ђукановић.

Вучић: Мучим се, пошто сам ја те људе бирао

Да су његови сарадници учествовали у криминалним радњама, не прецизирајући ко, јуче је, обраћајујући се из Абу Дабија, признао и председник Србије Александар Вучић. Он је навео да је у једном тренутку сам бежао од тога да чује истину да његови сарадници “могу да буду одговорни за такве гадости”.

“Ја већ годину и нешто дана знам све, ко са ким сарађује и живим са тим. Не могу да вам објасним колико се мучим, пошто сам ја те људе бирао”, навео је Вучић, који се претходно осврнуо на припадника МУП-а Србије који је, како је рекао, био у аутомобилу “ферари” од 400.000 евра, који припада извесном Бајрамију, како је навео, дилује дрогу.

Из државних структура до сада су санкционисани само Горан Папић, некадашњи заменик начелника СБПОК-а, који је ухапшен због кривичног дела трговина утицајем, и Илија Милачић, припадник МУП-а и бивши начелник УКП.