Прочитај ми чланак

Зашто Медлин Олбрајт толико мрзи Србе?

0

Београд -- Жена која је позната по фрази "одвратни Срби" и заговарању агресије против Србије опет петља прсте у судбину региона, пише "Блиц".

Према писању тог листа, Олбрајтова има породичну историју која је веже за Београд, уме да чита и пише наш језик, али се потрудила, док је била државни секретар САД, да је у Србији памте само по злу.

Медлин Олбрајт је за време свог мандата била један од највећих заговорника бомбардовања наше земље, а остала највећи заговорник независности Косова и става “одвратни Срби”.

Олбрајтова се вратила се у нашу свакодневицу прекјучерашњим саслушањем пред Спољно политичким Представничким домом конгреса, на ком су били и највећи заговорници државности Косова, председник тог дома Елиот Енгел и професор Универзитета “Џон Хопкинс” Данијел Сервер.

Олбрајтова је, као и Енгел захтевала признање тзв Косова, а осврнула се на учинак током деведесетих и оценила да је данас Балкан мирнији него пре 25 година и да се земље нису дезинтегрисале.

„Морамо да схватимо да у Србији има снага које желе боље односе са САД. Није све у Србији негативно. Они желе да буду третирани на другачији начин, а ми имамо економске и дипломатске инструменте да на то утичемо“, рекла је Олбрајт.

Ове последње речи би можда могле неког и да преваре да је Олбрајтова променила мишљење о Србима, али не и оног ко познаје догађаје који су испунили њену биографију, пише „Блиц“ и подсећа да се она жучно залагала за агресију на Србију, правдајући да је у питању “хуманитарна мисија”.

Многе и у САД је та жестина изненадила да су рат назвали “Медлин рат”. Кључну улогу имала је у Мировним преговорима у Рамбујеу о Косову и Метохији 1999. године. Тада је практично пресекла преговоре, обећавши Албанцима референдум за три године, а Србима чувени Анекс Б, за који су и страни политичари говорили да је предвиђао окупаторски статус за Југославију. Недуго затим, уследило је бомбардовање.

Залагала се за агресију не само око Косова, већ и у сукобу Хрватске и Србије 1995. О томе сведоче и поверљива америчка документа са којих је недавно скинута ознака тајности, из периода неколико месеци пре него што се дошло до споразума у Дејтону 1995. године. Сведоче о њеном виђењу могућег сукоба између Срба и Хрвата, јер је све “мирисало” на то да ће се Хрвати одлучити на војну акцију против Срба из тадашње Републике Српске Крајине.

У току свог мандата тражила је и да се никако не одустане од Трибунала у Хагу, јер “жртве зверства заслужују правду”. У једном од докумената, од 25. маја 1995. године, она пише тадашњем америчком званинику Тонију Лејку и залаже се за да САД не одустане од тога да скидање спољних санкција Србији, то јест забране задуживања у ММФ-у, буде повезано са сарадњом са Трибуналом у Хагу.

Испоставило се да је бомбардовање и отровни дипломатију касније добро наплатила. Прашки портал “Парламентарни лист” објавио је прошле године да се Олбрајтова водила искључиво личним разлозима у свом залагању за бомбардовање СРЈ 1999 године, као и за стварање тзв. независног Косова. Објавили су да је захваљујући својим блиским везама са лидерима терористичке ОВК, пре свега са Хашимим Тачијем, после доласка међународне управе на Косово и Метохију, приватизовала косовску телефонску компанију “Ипко”, а коју је њена компанија касније продала словеначком оператеру “Телеком Словенија”.

2019. исповоцирала ју је група просрпских Чеха и она у једном тренутку повикала: “Излазите, излазите” и “Одвратни Срби”.