Прочитај ми чланак

Зашто је Москва, а не Брисел, најзначајнији савезник Србије?

0

rusija-srbija

Јуче је у седишту српске Владе одржана презентација инвестиционих могућности у јужној српској покрајини, коју је за представнике руских компанија организовала Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију. Том приликом је министар задужен за Космет Александар Вулин дословно изјавио да је „Руска Федерација наш најзначајнији спољнополитички савезник, a када је у питању Космет, и један од најважнијих економских партнера“.

Међутим, с обзиром на провалу одушевљења са којом су недавно отворени преговори са Европском унијом, грађани су могли закључити да су најважнији спољнополитички савезници и економски партнери Србије вероватно баш тамо на Западу, а онда нам министар Вулин открива нешто сасвим супротно – да је то ипак Русија. Откуда таква нелогичност?

Дакле, помало је збуњујућа чињеница – како је могуће да су сви српски званичници поводом недавног почетка преговора са Европском унијом истакли да се на тај начин стварају услови за бољи живот грађана, али када треба привући конкретне инвеститоре на Косово који би омогућили тај бољи живот отварањем нових радних места, онда се као јуче, нису могле приметити компаније из тог дела света, него управо из Руске Федерације.

Наиме, Вулин јe након презентације истакао да су представници руске стране исказали велико интересовање за ширење пословања и у јужној покрајини, у чему су најдаље отишли Нафтна индустрија Србије и Лукоил, а још је речено и то да постоје велике могућности да руски инвеститори такође прошире пословање и у области банкарства, пољопривреде, али и у другим областима.

Штавише, српски министар је нагласио да су нам, како је казао, „наши пријатељи потврдили спремност свих предузећа која послују на простору Србије, да своје пословање прошире и на простор Косова и Метохије, које је и за њих и за нас у саставу Србије“, а то би по њему било важно због тога што је „најважнији циљ у овом тренутку да отворимо што већи број радних места на Космету и обезбедимо Србима да могу да живе економски добро“, закључио је Вулин.

Наравно, јучерашња презентација у Влади Србије и најаве улагања великих руских компанија и на подручју Косова и Метохије звуче врло охрабрујуће и заиста обећавају бољи живот за грађане Србије, и ништа у томе не би било необично да све то по најавама из политичког врха није требало да дође као последица захукталих евроинтеграција.

Другим речима, министар Вулин је јуче звучао као да није шеф делегације Србије у једном делу преговора са Бриселом, који би наводно на крају требало да доведу до привлачења западног капитала у количини која би позлатила сваки камен на балканском тлу, него више као дечак из бајке о царевом новом оделу, који је здравим дечијим разумом дошао до огољене истине.

А та истина у овом конкретном случају гласи, како је приметио сам Вулин, да је „Русија наш најзначајнији спољнополитички савезник, a када је у питању Космет, и један од најважнијих економских партнера“, те да је по његовим сопственим речима – „и за Русе и за нас, Косово у саставу Србије“. Међутим, штета је што тако не мисле и Вулинови партнери из Брисела, јер пред њима не може да каже нешто слично – да је „и за Брисел и за нас, Косово у саставу Србије“.

 

(Глас Русије)