Прочитај ми чланак

Застава понос и стид за Вучића, зависи од потребе

0

И док на домаћем терену глуми великог патриоту и буса се у националне груди, Александар Вучић послушно испуњава упутства својих западних ментора по питању Косова, у замену за међународно ћутање о карактеру његове власти. Тако је напредњачки вођа на новокомпоновани Дан јединства, слободе и националне заставе, изрекао како је српска тробојка црвено, плаво, бела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цену ни алтернативу, а само две недеље касније се сагласио да се та иста тробојка и грб прелепљују стикерима на административним прелазима са Косовом.

– Србија има нови план за будућност, ону на коју ћемо се поносити својом заставом знајући да је она застава слободе и застава мира, али и застава будућности – патетично је Вучић поручио својим присталицама окупљених поред, такође, новокомпонованог споменика Стефану Немањи на Савском тргу.

И као што се зна да кад су друштвене кризе веће, вечи је и степен позивања на национална осећања, тако је Вучић казао да се Србија никада више неће извињавати за своју заставу.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– Очекују од нас да им се правдамо и да им се вечерас извињавамо и да кажемо извините молим вас што имамо нашу заставу. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо, носићемо је са поносом, носићемо је свуда по свету – истакао је хистерично Вучић и додао:

– Не треба нам ништа туђе, само хоћемо да будемо своји на своме, не требају нам друге границе. Не треба нам баш ништа, само да смемо да кажемо да носимо српско име и да носимо српско презиме – рекао је Вучић, захваливши се и онима који нису смели да истакну заставу.

Међутим, да су речи напредњачког лидера само лепа шарена звечка која звучи празно, доказао је само две недеље касније када је послао свог посилног, Петра Петковића у Брисел, којег је претходно јавно обрукао пред камерама сручивши лавину беса на њега, да постигне договор о таблицама са приштинском страном. Интересантно, управо како је Петковића послао у Брисел да одради непријатан посао за њега, тако је 2013. године, подметнуо Ивицу Дачића да потпише Бриселски споразум, којим је повукао српске институције са севера Косова.


Главна одредба споразума са Приштином јесте да ће се на грбове на регистарским таблицама Србије и Косова од 4. октобра на прелазима лепити налепнице, како би се прекрила државна обележја.

Наравно, да би прикрио уступак албанској страни, Вучић је претходно послао војску на административну линију са Косовом, како би послао слику својим бирачима да држава штити Србе на северу Косова, а кад је споразум постигнут, све то прогласио својом великом дипломатском победом, иако већина његових присталица и не зна о чему се заправо ради.

– Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам лично веома задовољан – изјавио је Вучић.

Дакле, од нећемо се извињавати за заставу и носићемо је поносно свуда на свету до задовољан сам решењем којим се национална обележја прикривају стикером, прошло је свега две недеље.

Танка је линија између патриотизма и издаје, бар кад је Вучић у питању, а читава ситуација одсликава праву природу његовог режима – диктатура на домаћем терену, а послушност и слугерањство ка споља.