Прочитај ми чланак

Зарадио милионе на шверцу миграната, а сада – Вучић: Нећемо мигранте у Србији!

0

Председник Александар Вучић потписао је након трилатералног састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером меморандум о разумевању у спречавању илегалних миграција.

Вучић је након састанка пожелео гостима добродошлицу у Србију и нагласио да је велика привилегија да имамо такве пријатеље поред себе.

– Потписали смо важан меморандум о разумевању и почињемо са великом акцијом пре Нове године. Број илегалних миграната је удвостручен у односу на прошлу годину. Неколико корака смо већ предузели. Поред Туниса мораћемо да имамо безвизни режим са још две земље – рекао је Вучић и додао да је број илегалних миграната увећан за 191 одсто и да мигранти највише долазе из Авганистана (40 одсто) и то највише из Северне Македонија (51 одсто) и из Бугарске (32 одсто).

Вучић је додао да ће на граници са Северном Македонијом убудуће бити ангажован већи број полицајаца са софистицираном опремом.

– Желимо да одбрамбену границу померимо на југ јер тако чувамо Европу и своју земљу. Не желимо да будемо паркинг за мигранте – рекао је Вучић и додао да је постигнут и договор о реадмисији и да ће се ти трошкови убудуће делити на фер начин.

Председник се још једном захвалио Орбану и влади Мађарске због гасне подршке и нагласио да бисмо тешко преживели зиму без њихове подршке.

Нехамер: Хвала Вучићу што нас није оставио на цедилу

Нехамер се најпре захвалио на гостопримству.

– Основали смо партнерство да се води борба против илегалних миграција. То је важно јер је систем ЕУ доживео неуспех. Појединачне државе ЕУ су приморане да пронађу нова партнерства. Од нашег претходног сусрета се много тога променило. Хвала председнику Вучићу што је бриге Аустрије озбиљно схватио и што нас није оставио на цедилу – рекао је Нехамер.

Аустријски канцелар је додао да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и да ће обезбедити дронове и возила.

– Досадашњи систем азила у ЕУ не функционише. Код нас се води жустра дискусија о томе шта радити са миграцијама – рекао је Нехамер и додао да на овај начин две чланице ЕУ заједно са Србијом шаљу јасан сигнал Бриселу.

Орбан: Србија брани целу Европу

Орбан се захвалио Вучићу и Нехамеру на сарадњи.

– Налазимо се под притиском са две стране. Наш сусед је Украјина где се води рат, а мигранти долазе из Србије. Делимо судбину са Србијом, добру и злу, помажемо кад је некоме од нас потребна помоћ. То није политичко питање. Осећам и то код Србије – рекао је Орбан и додао да је од почетка године спречено 250.000 покушаја илегалног преласка границе.

Орбан је нагласио да су илегални мигранти и кријумчари људи све агресивнији и да користе оружје против органа реда.

Можемо да презимимо захваљујући гасу

Вучић се осврнуо и на тренутну енергетску ситуацију у Србији.

– Почели смо да трошимо резерве гаса јер уговорене количине које добијамо на дневном нивоу нису довољне за наше потребе. Можемо да презимимо само захваљујући гасу – рекао је Вучић и додао да енегрија коју добијамо из ТЕ и ХЕ не би била довољна.

Цена струје и гаса свуда у Европи према његовим речима иде у небеса.

– Мађарска је захвална Србији јер преко Србије стиже једина озбиља количина гаса која тренутно може да се набави. Док Србија има гаса имаће и Србија. Док Мађарска има гаса имаће и Србија – додао је Орбан.

Додао је да је ЕУ „јуче требало“ да прими Србију.

Нехамер је рекао да Аустрија подржава улазак целог западног Балкана у ЕУ.

– Постоји отворена подршка пријатељства између наше две државе – рекао је Нехамер.

– Илегални мигранти неће ући у твоју земљу само ако знају да неће моћи да уђу. Треба да им ставимо на знање да преко наше границе нема преласка и да нема преусмеравања миграције – додао је Орбан.

Србија према његовим речима брани целу Европу и кључна је у тој борби.

Други састанак тројице лидера

Други трилатерални самит почео је састанком Вучића са Орбаном и Нехамером у Председништву Србије, а након тога уследио је пленарни састанак делегација три државе.

Први трилатерални самит о илегалним миграцијама, подсетимо, одржан је 3. октобра у Будимпешти, а Вучић је тада најавио да ће Србија, што је био резултат договора тројице лидера, до краја године у великој мери ускладити визну политику са ЕУ.

Аустријски канцелар Карл Нехамер и мађарски премијер Виктор Орбан допутовали су јутрос у Београд на трилатерални самит, а на Аеродрому „Никола Тесла“ дочекао их је министар финансија Синиша Мали.