Прочитај ми чланак

Запад „гура“ Ђиласа, а напредњаци Александра Поповића на место градоначелника Београда

0

Драган Ђилас је на добром путу да, и поред опште контроле медија и екстремно популистичке политике, остане без функције градоначелника Београда. Потпредседник ДС у претходних 48 сати је имао исцрпне разговоре са представницима амбасада земаља ЕУ у Београду, од којих је тражио подршку да остане на досадашњој функцији.

Амбасадори су му подршку и пружили и почели да лобирају у редовима СПС, али је питање да ли ће Ђиласу то бити довољно. Јер, контра притисак домаћих крупних бизнисмена, као и многобројног (неудомљеног) СНС чланства је велики, па се као решење за београдску владу већ помиње коалиција СНС-СПС-ДСС. У овој варијанти, ДСС би као награду за подршку добио и функцију градоначелника, коју би обављао Александар Поповић. Социјалисти за сада ћуте, док у табору ДСС и СНС наговештавају да је „све могуће“.

Увођење странке Војислава Коштунице у градску владу, било би и увођење на мала врата ДСС на власт у Србији. Јер, нема сумње да би нова Влада имала подршку и посланика ове странке. На тај начин би се и смањили апетити Млађана Динкића, који би био свестан да је замењив у сваком тренутку.

ДСС тренутно није могао да уђе у Владу Србије, због оштрог противљења из Брисела. Ипак, ствари би могле да се промене већ у блиској будућности. Већ сада из западних амбасада у Београду стижу информације да су веома скептични према новој Влади, која ће бити знатно непослушнија када је Космет у питању. Прогнозира се и застој на путу ка ЕУ, а почетак преговора није могућ чак две године.

Због тога би и утицај на нову Владу из Брисела могао да буде знатно мањи него што је то био случај са режимом Бориса Тадића. У консултацијама западних дипломата у Београду закључено је да је Тадић политички потпуно потрошен, да је потрошио кредибилитет Запада и да нова узданица Брисела постаје Драган Ђилас.

Запад сматра да би са места градоначелника, Ђилас „опоравио“ демократе и најбоље предводио опозициони блок. Ипак, наредних дана ће бити познато да ли ће Ђилас остати кратких рукава или ће СНС, на притиске амбасада морати да пристану на компромис.

 

А. Д.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!