Прочитај ми чланак

ЖАНДАРМИ осуђени за напад на Андреја Вучића: Осуђени смо условно, отказ незаконит!

0

Седморица жандарма осуђених за напад на брата председника Србије Андреја Вучића, брата министра финансија Предрага Малог и припаднике Кобри жалила су се Управном суду због, како тврде, незаконитог отказа.

Osuđeni žandarm Zlatko Gigić, Printscreen/Video N1 Одуђени жандарм Златко Гигић, Printscreen/Video N1

Будући да су условно осуђени, сматрају да имају право да остану у полицијској служби. Додатно им је необично то што је њихове отказе потписао лично министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а не директор полиције Владимир Ребић чија је то директна надлежност.

Адвокат шесторице од седморице осуђених жандарма Владимир Вучинић најављује и борбу пред Врховним касационим судом од кога је тражио оцену законитости пресуде. Жандарм који је два пута био рањаван на Косову 1999. и у Копненој зони безбедности 2000. године, не жели да се помири са отказом после осуђујуће пресуде у случају напада на војне полицајце, те Андреја Вучића и Предрага Малог.

Позива се на Закон о полицији по коме за условну осуду не следи аутоматски и прекид радног односа у полицији.

– Разлог је једноставан. Осуђени смо на условну казну затвора од осам месеци са роком провере од три године. Апсолутно, по свим правним актима, требали бисмо остати у радном односу – наглашава Златко Гигић, жандарм.

Тог кобног дана, 28. септембра 2014, Гигић је био на задатку током Параде поноса у Београду, када су изненада у заштићену зону покушали да уђу брат тадашњег премијера и брат градоначелника, у пратњи двојице припадника Кобри у цивилу… Дошло је до окршаја који је забележила и камера Н1.

Гигић верује да је њему и његовим колегама послата порука тиме што им је решења о отказу потписао лично министар. „Нисам имао случај да сам примио било које решење од министра унутрашњих послова, нити из кабинета министра унутрашњих послова, са потписом министра. Тако да сматрам да није уобичајена пракса“, оцењује Гигић.

Адвокат шесторице од седморице осуђених жандарма Владимир Вучинић оспорава законитост пресуде, у којој је, како тврди, наведено погрешно кривично дело напада на војна лица у вршењу војне службе, као и да су погрешно изведена кривична дела злостављања и мучења, те да биће тог кривичног дела у датом случају не постоји. Вучинић каже и да је на жалбу одбране на 65 страна, Апелациони суд одговорио на четири странице текста.

– Није све ни у квантитету. Него је битно да није одговорено на бројна наша питања. Једноставно то је једна игнорантски став био. Чак ни о нашем предлогу за издвајање одређених незаконитих доказа, није одлучено уопште. И ми не добијамо никакав одговор. Ја се надам да ћу од Врховног касационог суда макар добити одговор – каже Вучинић.

Адвокати такође споре одлуку о отказу који су добили жандарми.

– Позвали су се на Закон о државним службеницима, иако је Закон о полицији рестриктивнији по питању за шта се може добити отказ. Уопште се не спомињу та кривична дела где је условна осуда, где је неко недостојан уколико му буде изречена условна осуда, па без обзира на кривично дело – наводи Вучинић.

Адвокати жандарма су поднели и уставну жалбу пред Уставним судом Србије, са аргументацијом да су њиховим брањеницима повређена права која гарантује највиши правни акт Србије. Међутим, рок у коме би Уставни суд могао да донесе одлуку, на основу постојеће праксе, је две до три године.