Прочитај ми чланак

Заменица амбасадора САД: Коштуница крив за напад на амбасаду

0

Главни кривац што се десио напад на америчку амбасаду у Београду је бивши премијер Србије Војислав Коштуница, изјавила је у разговору за Глас Америке Џенифер Браш, бивша заменица америчког амбасадора у Београду.

Некадашње здање америчког дипломатског представништва у улици Кнеза Милоша у Београду запаљено је током протеста “Косово је Србија” фебруара 2008, неколико дана пошто је Косово прогласило независност.

Глас Америке подсећа да је у насиљу живот изгубила једна особа, али да је условна казна укинута четворици осуђених починилаца, док су тројици, због недостатка доказа, потврђене ослобађајуће пресуде.

“Није било никакве реакције, што нас је запањило. Касније сам од очевидаца сазнала да је тадашњи премијер Војислав Коштуница, током овог напада, присуствовао служби у храму Светог Саве, где је примио информацију о нападу на америчку амбасаду. Његов одговор је био отприлике: ‘Немојте реаговати’. Значи, Коштуница је дао наређење полицији да не предузме ништа”, истиче Џенифер Браш за Глас Америке.

ДСС: Непојмљива дрскост

Поводом изјаве Џенифер Браш, Демократска странка Србије коју је својевремено предводио Војислав Коштуница, оценила је као “непојмљиву дрскост” да се на међународно право и конвенције позивају представници САД.

У саопштењу ДСС подсећа да су САД, “брутално газећи међународно право, извршиле агресију на Србију, засуле је осиромашеним уранијумом и касетним бомбама, убијајући цивиле и рушећи инфраструктурне и привредне објекте”.

“О том догађају, и питању било чије евентуалне одговорности, последњи који имају право да говоре су они чије трупе су у Србији и широм света некажњено извршиле монструозне ратне злочине над цивилним становништвом”, сматра ДСС.

“Док не буду одговарали за извршену агресију и почињене злочине, њихово помињање обавеза из Бечке конвенције је одраз ароганције и насилничке политике, која је САД начинила најомраженијом државом на свету”, оцењено је у саопштењу.

Петорица некадашњих високих полицијских функционера у октобру би требало да се појаве пред судом, на припремном рочишту у поступку који се против њих води због неспречавања напада на америчку и немачку амбасаду.

Џенифер Браш оцењује да чињеница да је рочиште било заказано у јулу, али је напослетку одложено, указује на неспремност Владе Србије да реши случај, који се већ 11 година одлаже.

“Почело је са администрацијом премијера Коштунице, преко администрације Демократске странке Бориса Тадића, иза којих су дошли Томислав Николић и Александар Вучић. Значи реч је о низу политичких странака које нису предузеле никакве мере у вези са овим међународним прекршајима”, указује она.

Бивша заменица амбасадора истакла је да је заштита страних дипломатских објеката и дипломатског особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница.

“Поред тога безбедносно особље амбасаде одржавало је врло добре односе са српском полицијом и српским специјалцима и сви ми смо били веома добро тренирани како да заштитимо нашу амбасаду. Није око тога било никакве забуне. Међу демонстрантима су били распоређени припрадници српске полиције у цивилу. Полиција је веома добро схватала шта се дешавало испред америчке и других нападнутих амбасада”, истиче Џенифер Браш.