Прочитај ми чланак

ПРВА (ЗАКОНИТА) ЖЕНА Оливера Ивановића: Заташкавају случај, а знају све

0

“Мој лични утисак је да и Београд и Приштина и међународна заједница знају све о убиству Оливера, али из њима знаних разлога заташкавају случај. Чини ми се као да желе да његово убиство оде у заборав и да се никад не открије ко је налогодавац, као и у случају убиства Зорана Ђинђића”, наводи у писаном интервјуу за Нова.рс Марина Ивановић, прва и законита жена Оливера Ивановића пошто се он није званично развео иако је засновао другу породицу са Миленом Поповић и добио сина Богдана.

Недавно је паљењем хиљаду свећа у Београду и Северној Митровици обележено хиљаду дана од убиства Оливера Ивановића, а до данас није откривено ко је пуцао нити ко је наложио тај злочин. Српско тужилаштво истрагу није померило са почетка, док је суд у Приштини вратио оптужницу на поправни.

Шта мислите, зашто ни после скоро три године не знамо ко су извршитељи и налогодавци убиства? Мирослав Ивановић изјавио је да очигледно постоји заинтересованост да се Оливерово убиство не реши. Какав је ваш утисак?

Потпуно се слажем са мишљењем Оливеровог брата Мирослава. Приметна је незаинтересованост. Оба тужилаштва се једнако понашају, и српско и косовско. Имам утисак као да не желе да се случај реши. Питам се да ли међународна заједница има неког удела у раду тужиластва. Као што је било и симптоматично и оно апсурдно Оливерово хапшење од стране Еулекса и накарадна недоказана оптужба, због које су га годинама држали у притвору. И тада је било, а нарочито сада, очигледно да је он сметао некоме, па су покушали на све начине да га склоне са политичке сцене. Нажалост, успели су.

Знамо да су у Приштини саслушавани чланови Оливерове породице. Да ли сте и ви давали исказ?

Одазвала сам се свим позивима надлежних органа из Митровице и из Приштине. Дала сам исказ и специјалном тужиоцу Суљ Хоџи у Приштини у вези са мојим сазнањима око Оливеровог убиства.

Да ли ви слутите или знате ко је убио Оливера?

Наравно да имам неке своје сумње када послажем цео мозаик догађаја, али не желим да спекулишем. Такве одговоре ипак сви ми очекујемо од надлежних органа, којима је то посао и обавеза.

Пре убиства је говорио да је пријављивао претње свима – и међународној заједници и КФОР-у и тужиоцима, али и руководству Србије. Да ли је вама познато ко му је претио?

Оливер и ја смо најчешће разговарали о нашој деци и свакодневном животу. Никада ми није причао о томе ко му прети, јер се трудио на све начине да породицу заштити од тога.

Случај прате разне контроверзе, а један од осумњичених за организовање убиства, према тврдњама тужилштва у Приштини, Милан Радоичић побегао је у централну Србију, где има заштиту државе. Верујете ли да је он умешан у убиство?

Чињеница је да је Оливер за живота јавно говорио у својим интервјуима о криминогеним групама и њиховим вођама на Северу. Све информације о умешаности М.Р. у његово убиство смо добили преко српских и косовских медија. Имам право да сумњам али не желим да нагађам. Поново наглашавам, одговор на то питање породица очекује од надлежних органа.

Сумњате ли ви да власт у Београду нешто крије око убиства Оливера?

Мој лични утисак је да и Београд и Приштина и међународна заједница знају све о убиству, али из њима знаних разлога заташкавају случај. Чини ми се као да желе да његово убиство оде у заборав и да се никад не открије ко је налогодавац, као и у случају убиства Зорана Ђинђића. Породица то неће дозволити.

Утисак је да је породица подељена – синови, браћа и братанац сумњају у добре намере власти, а Милена Поповић у изјавама за медије наводи да опозиција злоупотребљава убиство Оливера. Ко га злоупотребљава?

Постала сам део породице Ивановић давне ’82. године, када сам се удала за Оливера. У браку смо добили три сина, који су сада одрасли људи. Када сам пре 38 година постала део породице Ивановић, била сам задивљена слогом која влада међу њима и како је немогуће окренути једне против других. И сама потичем из породице у којој се негује дух заједништва, поштења и оданости, па смо тако и Оливер и ја васпитавали нашу децу. Верујте, тако је и дан данас, та слога међу браћом и сестрама у породици Ивановић је невероватна, сви дишу као једно. Став породице Ивановић је да се никада не коментаришу изјаве Милене Поповић.

Да ли се икад сазнало ко стоји иза срамотног спота који је објављен на ТВ Мост, а онда и на ТВ Пинк?

Никаква сазнања немам о томе. Управо та чињеница да то не знамо ни дан данас, а представља лако проверљив податак, јер уредници и једне и друге телевизије знају ко им је наложио емитовање тих монструозних спотова, нам говори да не постоји спремност да се расветле сви догађаји у вези са убиством Оливера.

Многи политички противници Оливера износили су увреде на његов рачун, међу којима је и Марко Ђурић, да би после убиства о њему говорили као о човеку који се борио за српске интересе. Како се догодио тај преокрет?

Верујте и мени није јасно зашто је то радио човек који је био директор Канцеларије за КиМ, чија је обавеза да на тој функцији води рачунао о јединству српског народа. Сада је ваљда свима јасно колико је опасна та скандалозна кампања која је вођена против Оливера, а чији део је био и Марко Ђурић. После свега није чак ни дошао да му ода почаст на месту где је убијен, а ја верујем да му је то била дужност.

После убиства Оливера Ивановића, каменована је кућа ваше мајке. Тада сте рекли да то није случајно. Да ли је било сличних напада касније?

Каменовање куће моје мајке је било брзо након Оливеровог убиства. Занимљиво да на питања новинара о том догађају, Марко Ђурић није имао никакве информације и да је случај заташкан. Лично мислим да је то био исхитрен покушај засташивања. Након овог инцидента није било више сличних напада. Бар до сада. Специјални тужилац Суљ Хоџа је убиство и каменовање куће моје мајке, која се налази у непосредној близини места где је Оливер убијен, сматрао догађајем који има међусобну повезаност на неки начин са убиством, па је зато то објединио у један предмет.

Како ви и ваши синови данас живите? Да ли вам је неко нудио помоћ?

Моја деца и ја живимо скромно. Ја живим и радим у Митровици. Деца су у Београду. Најмлађи и најстарији су подстанари, а средњи је засновао породицу и живи у свом стану. Имам троје унучади, две унуке које су имале прилику да их деда Оље носи у наручју, а малени унук је рођен касније. Њих две, као сада праве девојчице редовно пале свеће деди на гробу. Најважније ми је да будемо здрави, сложни и живимо поштено и часно, баш како се живело у кућама Оливерових и мојих родитеља.