Прочитај ми чланак

Јединствена Русија и Заветници једногласни – војна неутралност гарант безбедности

0

Делегација Српског сабора Заветници, коју су чинили председник Стефан Стаменковски, чланови Председништва Милица Ђурђевић и Будимир Марковић и члан Главног одбора др Зоран Зечевић, одржала је са представницима Јединствене Русије заједничку конференцију за медије у седишту Заветника у Београду.

Фото: Српски сабор Заветници

Фото: Српски сабор Заветници

Руску страну представљали су заменик секретара Генералног савета за међународне односе, Сергеј В. Железњак, и његов саветник, господин Виктор Колбановски, директор Балканског центра за међународну сарадњу.

Теме конференције биле су јачање односа између две политичке организације, нарочито у светлу недавно покренуте кампање за усвајање Закона о војној неутралности Србије као и развој заједничке информационе сарадње.

Председник Заветника, Стефан Стаменковски, на почетку састанка изразио је руској делегацији саучешће поводом убиства руског амбасадора у Анкари и погибије војног хора “Александров”.

Господин Сергеј Железњак захвалио се председнику Заветника на срдачном пријему и добродошлици као и на речима саучешћа и поручио да Русија цени солидарност коју српски народ дели са руским народом у овим тешким тренуцима.

Стаменковски се захвалио Руској Федерацији и њеним политичким субјектима на подршци и искреном залагању да Република Србија сачува своју војну неутралност и безбедносни суверенитет.

Фото: Српски сабор Заветници

Фото: Српски сабор Заветници

Он је нагласио да смо сведоци покушаја да се од стране западних структура у земљи Србија насилно увуче у НАТО пакт чије су државе чланице учествовале у војној агресији на Србију и Републику Српску као и у окупацији Косова и Метохије.

“Војна неутралност и стратешка сарадња на пољу безбедности са Русијом мора бити окосница државне политике Србије у смислу очувања суверенитета”, истакао је Стаменковски.

Према његовим речима Закон о војној неутралности представља суштинску одбрану стратешких интереса Србије. “Неопходно је да се иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности коју су Заветници покренули у сарадњи са Народним слободарским покретом, Народном мрежом као и истакнутим појединцима касније имплементира и у стратегију националне безбедности како би се јасно дефинисало да Србија мора инсистирати да БиХ, Македонија и Црна Гора такође задрже своје позиције неутралности што би сачувало безебдносне интересе Београда”, поручио је Стаменковски.

Он је нагласио да Заветници пружају пуну подршку идеји о формирању савеза војно неутралних држава на Балкану и концепту Б-4 иза којег је званично стало највише руководство руске државе. Он је такође истакао и да недавна набавка МИГ-ова 29 од Русије доприноси јачању одбрамбених потенцијала Србије, а тиме и јачању мира и безбедности на Балкану.

Сергеј Железњак поручио је да је иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности најважније питање за заштиту безбедности Републике Србије. Он је нагласио да је неопходно да Србија преузме улогу лидера савеза војно неутралних земаља у региону, истакавши да Београд има пуну подршку Русије у напорима да очува своју војну неутралност и буде лидер у региону свих неутралних земаља.

Железњак је истакао да је заштита права Срба у региону од кључног значаја како би се сачували мир и безбедност на Балкану. Посебно је истакао да све стратешке државне одлуке треба да донесу грађани и да оне не смеју да буду наметнуте.

15731398_10209442098901771_277101779_n

Фото: Српски сабор Заветници

У погледу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу Железњак је нагласио да је то једно од веома важних питања руско-српске сарадње. “Са обзиром да припадници НАТО трупа имају дипломатски статус поставља се питање зашто исти статус не добије и особље центра у Нишу”, рекао је Железњак. Он је истакао да без обзира на статус који буде имао Руско-српски центар ће и даље наставити да обавља своју мисију и доприноси јачању односа две државе.

Он се захвалио Заветницима на напорима које улажу у јачање руско-српских односа и нагласио да ће Русија учинити све да се сачувају мир и стабилност Србије и Републике Српске.

Железњак је на крају руководству Заветника и свим грађанима Србије пожелео срећне и успешне предстојеће празнике.

Стефан Стаменковски на крају је истакао да је за Заветнике била велика част да угосте делегацију Јединствене Русије, отворе кључне теме и као симболичан поклон руским гостима уручио икону Светог Јована Владимира као и ручне рукотворине које су симбол српске културе и традиције.