Прочитај ми чланак

ЗАХТЕВ ПРОТЕСТА КОЈИ МЕЊА СВЕ: Ко шета против Вучића, шета против издаје Косова!

0

Данашње саопштење организатора протеста "Један у пет милиона" могло би да буде пресудно и огроман ветар у леђа за успех народног бунта против режима Александра Вучића и Српске напредне странке.

Организотори су као захтев протеста изнели и став да су Косово и Метохија власништво грађана Србије, а не Александра Вучића који би да га „разграничи“. Такође, организатори протеста „Један у пет милиона“ су изнели захтев да је Вучић дужан да брани Устав Републике Србије и да се на то заклео изнад Миросављевог јеванђеља.

Питање Косова и Метохије је тако званично постало један од захтева протестаната, заједно са осталим захтевима, а посебно радује чињеница да долази од младе групе људи која је претежно грађанског, а не традиционалног определења.

Ипак, питање Косова и Метохије није само питање некакве српске идеје, већ се једноставно ради о питању постојања или непостојања државе. Ако се самоодрекнемо четвртине своје територије, својих сународника, културне колевке и природног богатства, онда ми заправо и немамо државу, а то би требало да схвате сви, без обзира на то каквог су политичког определења.

У супротном ћемо послати сигнал и да смо спремни да се сутра лако одрекнемо Војводине, Рашке области и било ког другог дела Србије, док не дођемо до београдског пашалука који и не може да буде држава.

Дакле, ко буде учествовао у протесту – шетаће и против издаје Косова и Метохије, који режим све чешће најављује. Шетња против Вучићевог режима значиће и не давање легитимитета за поделу и разграничење Србије са Косовом и Метохијом.

Србији је сада потребна слога око неколико општих идеја. Једна од њих је Космет, а друга расписивање фер избора, без медијске цензуре, дуплих бирачких спискова и џакова са листићима (на оваквим Вучићевим, опозиција не би смела да учествује).

Како ће Србија изгледати после смене режима, да ли ће више бити окренута истоку или западу, тема је за неко друго време. Оно што је сигурно, и у самој Европи пропада идеја неолибералне идеологије и класична подела између истока и запада ће наредних година мање долазити до изражаја.