Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ НА НОГАМА: Снајперисти, агенти у цивилу и Вучићева крвна група

0

У обезбеђење председника Србије Александра Вучића током посете Загребу укључено је неколико стотина људи из свих јединица безбедносног система Хрватске, од полиције у униформи и цивилу, Управе за посебне послове безбедности, до обавештајних агенција, пише „Јутарњи лист“.

С обзиром на најављене демонстрације због Вучићевог доласка у Загреб заказане за сутра на Тргу светог Марка, даноноћно раде и сви полицијски службеници на противтерористичким одељењима који проверавају све особе и групе које би могле да угрозе Вучићеву безбедност.

Безбедносни ризици координирају се и у сарадњи с надлежним службама Републике Србије и службама задуженим за обезбеђење српског председника и засад се држе даље од јавности.

Засад се тако не зна да ли ће се на траси којом ће проћи Вучић на стубове јавне расвете окачити заставе Републике Србије, што је уобичајено код доласка страних државника у Загреб. Процењено је да би противници Вучићевог доласка, међу којима су и припадници неких екстремних навијачких група, то могли да искористе као прилику за паљење српских застава.

Надзире се и комуникација на друштвеним мрежама, из које би могла да се ишчита било каква претња, а проверавају се и сви они који су раније учествовали у сличним инцидентима.

Због Вучићевог доласка, сигурно се неће заваривати шахтови, као што је то било у случају доласка америчког, израелског или кинеског председника ранијих година. Међутим, сасвим је извесно да ће траса проласка колоне возила бити „потпуно стерилна“, пише „Јутарњи“.

Већ од недеље увече или од понедељка у ноћи могу се очекивати полицајци у униформама на траси проласка, као и патролирање обележених и необележених возила. У припреми ће бити и снајперски тимови, припадници интервентних јединица, десетине детектива и тајних агената у цивилу. План обезбеђења одавно је направљен и сада се само брусе последњи детаљи, пише загребачки лист.

Хрватски МУП на располагању има блиндирано возило, у припреми ће бити и специјални тим Хитне помоћи са довољном количином крви крвне групе какву има Александар Вучић. То није ништа неуобичајено, него рутина у свим државничким посетама, пише „Јутарњи лист“.