Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту

0

Амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић је у Министарству спољних послова те државе одбила да прими протестну ноту.

Она је саговорницима пренела да је, на основу свих провера и разговора са већим бројем потенцијалних сведока и учесника догађаја, од којих су надлежни органи узели изјаве, утврђено да мотив недавног сукоба у Сонти није био национална припадност оштећеног или извршиоца.

Није јасно како је наведени инцидент могао да добије такву квалификација када су у њему учествовала лица која су исте националне припадности, навела је она.

Амбасадорка је упозорила да би овакви потези Републике Хрватске, у неким другачијим околностима, могли да дестабилизују иначе мирну ситуацију у мултинационалним срединама и складне односе припадника бројних етничких заједница у Републици Србији.

Имајући наведено у виду, Мира Николић је одбила да прими протестну ноту МИП-а Р. Хрватске, саопштило је Министарство спољних послова Србије

Министарство спољних послова Републике Србије са жаљењем констатује да је и овога пута инцидент који нема никакве везе са националном припадношћу његових учесника злоупотребљен од стране Републике Хрватске на начин који ствара искривљену слику о мирном суживоту припадника различитих етничких група у Републици Србији.

Овакви ставови Републике Хрватске не доприносе изградњи поверења и стабилности, за шта се обе земље декларативно залажу, а чему Република Србија својим ставовима и конкретним активностима даје пуни допринос, наводи Министарство.

„Надамо се да ће се Република Хрватска у будућности уздржавати од оваквих поступака и напоре усмерити на изградњу и унапређење добросуседских односа, што је интересу не само наше две државе већ и целог региона“, закључује Министарство у саопштењу.

У недељу 24. децембра нешто после поноћи, после вербалног конфликта, дошло је до туче у Сонти у којој је учествовало више лица. Припадници МУП у Сомбору идентификовали су тројицу младића који су изазавали тучу у којој је учествовало више лица.

Полицијска управа Сомбор саопштила је потом да инцидент није био национално мотивисан, а да су изазивачи туче ухапшени.