Прочитај ми чланак

Задат последњи ударац Милу у Х. Новом! Бечић: Победила је умереност и пристојност!

0

Демократе освојиле 10 мандата, ДПС осам, ЗБХН и Новска листа по седам, УРА два мандата, Права један

У Херцег Новом јуче су одржани локални избори, на којима су Демократска партија социјалиста и Социјалдемократе доживјеле политички фијаско.

Наиме, коалиција “Ни лијево, ни десно – правац Нови” освојила је нешто више од 28 посто гласова, док је коалиција “Европски тим за Херцег Нови” освојио 21 одсто, “За будућност Херцег Новог” – 19 одсто, Новска листа 19 , УРА – 7 одсто и Права – 4 одсто.

То значи да на обрађених 76 одсто гласова и пројекције Демократа коалиција “Ни лијево, ни десно, правац Нови” ће имати 10 одборника, коалиција “Европски тим за ХН” – 8, Новска листа и коалиција око Демократског фронта по седам, УРА два и коалиција око Праве један.

Право гласа на изборима, према подацима Министарства унутрашњих послова, имало 25.590 бирача. Право гласа искористило је 66,37 одсто или 16.984 бирача.

Из Општинске изборне комисије су казали да током изборног дана нијесу забиљежене неправилности које би могле утицати на регуларност избора.

Отовић: Рано причати о расподјели будуће власти

Носилац листе коалиције „За будућност Херцег Новог и Боке“ Иван Отовић казао је да су задовољни резултатима избора.

Истакао је да је посебно важно то што је ДПС „послат у прошлост“.

„Велика побједа свих нас, и свих оних који мисле добро нашем граду. Резултат наше коалиције у односу на 2017. је бољи за 25 одсто“, казао је Отовић.

Додао је да је рано причати о начину расподјеле будуће власти и да ће од сјутра са партнерима кренути у рад за добробит града.
Посланик и будући предсјеник Опшине Никшић Марко Ковачевић честитао је грађанима Херцег Новог који су послали ДПС тамо гдје му је, како каже, и мјесто.

„Коалиција ЗБХН је остварила знатно бољи резултат у односу на претходне локалне изборе. Наши коалициони партнери из августа прошле године на државном нивоу – Новска листа и Права Црна Гора су такође остварили добре резултате. Заједно смо на нивоу оног резултата који је коалиција За будућност Црне Горе остварила у том граду 30. августа прошле године, што је неких 43%. Дакле, грађани Херцег Новог опет на висини задатка. Прави Дан побједе за њих, рекао је Ковачевић.

Актуелни предсједник Општине Стеван Катић, носилац листе окупљене око Демократа, поручио је Новљанима да се радују јер су побиједили.
“Водила се прљава кампања, од старне ДПС и осталих актера. Побједили смо убједљиво, радујте се Новљани. Убијеђен сам да слиједи коначан крај ДСПа са политичке сцене Црне Горе”, рекао је Катић.

Бечић: Историјска побједа

Лидер Деморката Алекса Бечић је казао да се десило неколико историјских моментата на изборима у Херцег Новом.

Он је појаснио да политички субјек на чијем је челу је на историјском максимуму, а опозиција на историјском минимуму.

Демократе

„Ово је убједљива побједа, не само Херцег Новог, него у историјском вишепартизму. Наш политички субјект је на историјском максимуму, 80 на према 20 одсто је однос власти наспрам опозиције. То је најубједљивија побједа не само у Херцег Новом већ у историји вишепартизма. Историјски је и што је и наша листа имала више гласова него цјелокупна опозиција окупљена око ДПС-а.

Абазовић: Расте подршка грађанској опцији

Лидер грађанског покрета УРА Дритан Абазовић је изразио задовољство резултатом и истакао да су остварили дупло бољи резулат од прошлих локаних избора и 30 одсто више од парламенетарних у августу 2020. године.

“На овај начин је доказано да расте подршка грађанској опцији и да не треба ићи у радикализацију. Желим да честитам коалиционим партнерима, носиоцима листе и свима онима који су учествовали у предизборној кампањи видјели смо да ДПС нема шансе да побиједи кад нема никаквког радикализма. Избори треба да буду празник деморкатије, на овим изборима нема побједника. Кампања се одвијала без тензија, сви људи су били насмијани, показали су свим градовима како треба да се организује изборни процес. Јако смо задовољни резултатом. Вечерас смо добили много, темељ стварања једне друге Црна Горе која припада свима која треба да има пуна једра према Европској унији”, казао је Абазовић.

Носилац Новске листе „Наш град, наш брод“ Саво Марић такође је задовољан резултати избора.

„Сигуран сам да је славље сасвим заслужено. Подсјетићу да је Новска листа партиципирала у власти претходне четири године, да нас је то вјероватно предодредило и дало нам снагу да уђемо у ове нове изборе. Друга ствар, ми смо једина партија која је самостално изашла на изборе“, казао је он.

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да су Новљани и Новљанке „послали снажну поруку и декларисали ДПС“.
„ДПС је у односу на резултат из 2017. пала за 30 одсто и има испод 3.000 бирача у овом тренутку и то је кључна порука коју је Херцег Нови послао“, казао је Милаћић.

Он је честитајући колегама из других партија на резултату позвао на брзо формирање власти.

ДПС: Није битно ко је власт, а ко опозиција

Нослилац листе “Европски тим за Херцег Нови“ Предраг Дабовић казао да није битно ко је власт, а ко опозиција, битно је да сви дају допринос.

Он се захвалио свим активистима, волонтерима који су дали допринос у кампањи и свима који су препознали њихов програм који је грађански и проевропски.
„Част ми је што сам био носилац листе, сматрам да без обзира ко буде власт а ко опозиција, важно је да дамо сви допринос“, рекао је Дабовић.

На парламентарним изборима одржаним 30. августа прошле године у Херцег Новом Демократе су освојиле 20,68 одсто, ДПС 24,72 одсто, За будућност Црне Горе 43,59 одсто, Грађански покрет УРА 6,12 одсто, а СД који је сад наступио у коалицији са ДПС-ом тада је освојио 1,84 одсто.

Дакле, на основу резултата јасно је да се након августовских избора наставаља тренд пада подршке ДПС-у, што су показали избори у Никшићу а јуче и у Херцег Новом.

Партија која је више од 30 година пустошила Црну Гору, и на крају ударила на Српску православну цркву, без икакве дилеме за добро нашег друштва у блиској будућности требала би бити сведена на ниво Општинског одбора СДП-а у Херцег Новом. Дакле, да не постоји.