Прочитај ми чланак

Забрана ископавања литијума ускоро пред посланицима у Скупштини

0

Иницијатива за забрану ископавања литијума и бора ускоро ће ући у скупштинску процедуру, сазнаје Нова.

Још у марту је прикупљено више од 30.000 потписа, колико износи законски минимум да би се народна иницијатива нашла пред народним посланицима.

ФОТО: Н.С.

Грађани су свој став рекли, прикупили су довољан број потписа да иницијатива буде у процедури, стога је сад на реду гласање народних посланика. Иако је су потписани прикупљени још у марту, чекали су се коначни резултати избора, али и конституисање скупштине да она и формално могла да буде пред посланицима.

Будући да је законодавно тело коначно почело са редовним заседањем, очекује се да иницијатива ускоро буде пред посланицима који ће помемути предлог прихватити и изгласати као закон, или једноставно одбити.

Подсетимо, борба против ископавања бора и литијума на територији Србије почела је пре више од годину дана у целој Србији. Грађани су блокирали аутопут, магистралне и локалне путеве, те практично паралисали земљу.

Након тога донета је одлука да се заустави даља прича око истраживања бора и литијума, о чему председник Александар Вучић неретко прича као катастрофалној одлуци. Иако су ваинституционални начини борбе завршени, од тада је кренула институцинална битка да се забрани ископавање бора и литијума.

Организатори народне иницијативе за прикупљање потписа против ископавајна бора и литијума били су иницијатива „Крени-промени“ и Савез еколошких организација Србије. Они су обавестили јавност да је за 20 дана прикупљено више од 32.000 потписа.

Својим потписом иницијативу су подржали између осталих и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, Дејан Бодирога, Драган Бјелогрлић, Здравко Шотра, Светлана Цеца Бојковић, Зоран Костић – Цане Партибрејкерс, Данило Дача Икодиновић, Весна Чипчић, Тихомир Тика Станић и бројне друге познате личности.