Прочитај ми чланак

ЗА ЗАТВОР И ОПОЗИВ! Вучић подржао издајнички став Костића и опет хоће поделу КиМ!

0

"Ко је издајник, а ко је патриота?", каже Вучић коментаришући број држава које су повукле признање или признале Косово за време претходне власти.

Каже да он не жели да лаже народ и да говори да је ситуација тешка.

Printskrin: TV B92

Председник Србије Александар Вучић поручио је привременим властима у Приштини да поштују споразуме, и да ће их, ако се буду пријавили за чланство у међународним организацијама, чекати велика изненађења.

На најаву политичара из Приштине да ће поднети захтев за учлањење у међународне организације казао је :

„Они немају појма, не читају споразуме које потписују. Не смеју да се пријаве у међународне организације. Ако се буду пријавили, чекаће их велика изненађења“, подвукао је он.

Вучић је казао да се том поруком не обраћа политичарима у Приштини, већ њиховим менторима, онима који су им правили такозвану државу.

„Ако се не будете држали споразума, ја вас обавештам – суочићете се са бројним изненађењима, позитивним за српски народ, али не и за вас“, нагласио је он не говорећи о детаљима.

Академик Владимир Костић, председник САНУ, каже да Косово није српско и да је најбоље што пре то јавно рећи, а председник Вучић о томе каже:

„Мислим да је од пресудног интереса за грађане Србије. Не разумем хистерију због речи Костића. Ми морамо да разговарамо и да толеришемо једини друге. Што се тиче замрзнутог конфликта – мислим исто што и он. Питање је ко ће први. Ја имам синове, не бих волео да ми их врате у сандуку, зато морамо да разговарамо. Има истине у томе што је он говорио, али не могу да се сагласим у потпуности“.

„Као што су на мене кренули напади када сам говорио да је потребно разграничење, напади са свих страна, а нико ми никада није понудио алтернативу. Осим цекај, шта ћемо да чекамо не знам ни сам. Што се тиче замрзнутог конфликта исто мислим као и Костић, то је само питање ко ће да извуче први сабљу из корица, без обзира да ли ће да буде за пет, десет или 20 година“, истакао је председник Србије.

Запитао је: Да ли бисте ви волели да ваше дете учествује у томе, ја не бих воело ниједног сина било ко да ми врати сутра у сандуку.

„Као што не бих волео да кажем да је КиМ њихово или било шта слично, зато морамо да седнемо и разворамо и да будемо коректни и фер и кажемо шта је компримисно решење ако. Ако немамо једно да пронађемо 10 варијанти и сачувамо мир ако је то могуће. То је рационалан и озбиљанприступ“.

Наводи да то што ћемо да вичемо на председника САНУ јер смо, као, велики родољуби не води нигде.

Вучић пита у чему су то неки од нас бољи, да ли зато што неки имају више дижипова, масератија илли ферарија.

„Костић глуп а ми паметни“, пита Вучић.

Додаје да има истине у томе што је говорио Костић, али и ствари за које мисли да можемо више да добијемо.

„Не могу да се сагласим у потпуности, нпр, ово поређење са ЦГ. Што ЦГ кад смо одбранили све у ЦГ, то јест када је црква одбранила све у ЦГ. Свом снагом сам подржавао све што је црква тражила и као предсендик Србије и лично. Али, што ЦГ није повукла признање Косова? То је остављено “велеиздајнику“ Вучићу да се са тиме бори. Не разумем ту врсту негативне кампање“, нагласио је председник Србије.

Такође, истиче да је срећан ако је нечим допринео да свако има право да каже шта мисли.

„При чему нити би Костић рекао да је са мном у нечему сагласан, нити бих ја то лако изустио. Али, то не значи да нећу да браним његово право на мишљење и право да износи аргументе. Не могу да кажем да су му сви аргуметни глупи и нетачни. А, да ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа, свакако ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа, па и много више“, поручио је Вучић.

Примећује да знају сви у Србији само се праве блесави како стоје ствари по питању КиМ.

„Сви би хтели да нађу неког новог кривца, као да се није нешто десило у прошлости. Као да нисмо 1961. године имали 27 одсто Срба на КиМ, па смо од тада кренули да губимо процентулано наше стнаовништво. Као да де факто нисмо изгубили још крајем 19. века, али све то није важно, не значи да ми треба њима да предамо нешто што није њихово, али само ми морамо да разумемо да смо успели да вратимо КиМ за прегварачки сто“.

Вучић истиче да наша борба за КиМ мора да траје, као и за наш народ на КиМ.

„Али, не сме да уђе крв у мозак да не можемо да размишљамо и да не будемо реални и рационални. И да не лажТемо себе како је ситуација лака иу једноставна – не ужасна је. То људи треба да знају какве су опасности од замрзнутог конфлитка“, поручио је он.

Председник Србије каже да је наш проблем што Албанци и Европљани нису спрмени на суштински компромисно решење, сви они хоће пораз Србије. Сви они хоће на овај или онај начин, посебно Албанци, јер немам шта да замерима Лајчаку ни ЕУ, сви хоће пораз и понижнеје Србије. Зато видим да се насталвја замрзнути конфкликт“.

Вучић објашњава свој став по питању разграничење:

„Шта је била идеја разграничења и поделе? Идеја је да знам да не можемо да добијемо све, али да будемо једнако задовољни као Албанци, а да они буду једнако незадовољни, као и ми. Они нису спремни да разговарамо о спектру разноврсних тема. Они би одштету да им платимо, да одговарамо за геноцид…“, констатова је председник Србије.