Прочитај ми чланак

За пијацу 1,5 милијарди: Шаровић све запрепастио и запушио уста министру Малом

0

Током скупштинске дебета народни посланик Српске радикалне странке изнео податке који показују како режим СНС-СПС троши енормна средства за изградњу београдских пијаца док локалне самоуправе у Србији су на ивици банкрота:

„Недавно је отворена Палилуска пијаца и то је поприлично незапажено прошло у медијима. Та пијаца је коштала невероватних 1,5 милијарди динара. Замислите, 1,5 милијарди динара за пијацу?! Да би грађани Србије схватили колики је то новац, на пример, годишњи буџет Општине Сврљиг је неких 450 милиона динара.

Ево, често Милија Милетић говори како је то најлепша општина у Србији и за годину дана укупан буџет је 450 милиона, али зато у Београду неко потроши 1,5 милијарди на пијацу на којој, веровали или не, постоји 50 тезги за воће и поврће и 36 расхладних витрина. За 50 тезги за воће и поврће режим Српске напредне странке је платио 1,5 милијарди динара, скоро 12 милиона евра и хвали се после руководство града Београда како имамо, каже, најмодернију пијацу у овом делу Европе.

Нама, господине министре, требају модерне болнице, требају нам модерне школе. Последње што грађанима Србије и Београда треба су пијаце које су коштале 1,5 милијарди динара, а којима свакако није подигнут квалитет живота становништва.

У Пријепољу је годишњи буџет, ево, додаје Зоран Деспотовић, 1,1 милијарде динара. За Младеновац је 750 милиона динара, за читав град, који јесте градска општина Београда, али замислите два комплетна буџета за Младеновац ви потрошите за пијацу.

Да ли су вас због тога бирали грађани Србије? Да ли мислите да је то најпотребније и најбоље што сте могли урадити с тим новцем? И колико је болница по Србији могло бити направљено? Могли сте и по унутрашњости направити неколико центара и неколико дечијих болница као што су „Тиршова“, као што је „Институт за мајку и дете“. Много корисније ствари су могле бити урађене са тим новцем.

То је ваш проблем, ви се хвалите тим велелепним пројектима, а од тих велелепних пројеката грађани Србије немају апсолутно ништа.

На истој тој општини Палилула читава лева страна, то сте ви можда заборавили, а надам се да нисте, били сте градоначелник Београда, плива у фекалијама, нема канализациону мрежу. Е, ви сад реците да ли је ургентније било да се прави пијаца од 1,5 милијарди динара или је било ургентније да се ради канализациона мрежа? И питајте грађане, не само Палилуле, него и Младеновца који сам поменуо и Лазаревца и бројних других београдских општина који немају основне оне потребе, да тако кажем, нису им обезбеђене за живот, шта треба радити и како треба усмеравати средства.

Дакле, јесте добро да се ради и да се гради, али мора бити некаква листа приоритета и морате прво основне животне потребе и нормалан живот обезбедити свим грађанима и Београда и Србије, па тек онда ући у такве бесмислене пројекте.

Замислите како се осећа неко из унутрашњости, када чује да је неко у Београду 1,5 милијарди динара, што је вишеструко више од буџета њихових општина и градова потрошио на једну пијацу са 50 тезги за воће и поврће и 36 расхладних витрина.

Они мрзе грађане Београда, а грађани Београда ништа криви нису, јер понављам, нити су то желели, нити су са тим сагласни, нити то подиже њихов квалитет живота.”

А шта је на те аргументе одговорио народном посланику Шаровићу министар финансија Синиша Мали погледајте у видео прилогу горе, па сами о свему донесите свој суд.