Прочитај ми чланак

За кога је Шапић користио рупе у закону

0

Александар Шапић, лидер Српског патриотског савеза, гостујући у Утиску недеље признао је да је 2014. године користио „рупу у закону“ да запосли „10 до 15 људи“ у општинску управу општине Нови Београд.

То проналажење рупа у закону, према његовим речима, није варање државе, нити кршење закона, док саговорници Данаса сматрају да се Шапић својом лицемерном логиком савршено уклопио у напредњачку екипу људи.

Лидер СПАС-а, како тврде, само је гласно признао оно што зна цела Србија, да забрана запошљавања у јавном сектору суштински никада није ни постојала и да су СНС и његови коалициони партнери запошљавали своје партијске кадрове без икаквих проблема.

Да је лидер СПАС-а, а будући напредњак, варао систем и Владу, указао је у Утиску недеље председник Народне странке Вук Јеремић. Он је објаснио да се Шапић 2014. године као председник Општине Нови Београд суочио са забраном запошљавања у јавном сектору.

„Тада сте прибегли следећој форми – да на место помоћника градоначелника, које је политичко место, постављате људе који на то место остану три или четири дана, а након тога их само…“, рекао је Јеремић, на шта је Шапић наставио: „… убацим у Општинску управу.“

Јеремић је потом наставио наводећи имена: „Имате Кристину Глишић, ваш помоћник од 12. до 16. децембра, па Цупаћ од 17. до 19. децембра, значи по неколико дана“, навео је председник Народне странке.

„Ви на тај начин нисте кршили закон формално, правно, али сте варали систем. Као што је варање система кад препишете докторат, када пређете у СНС након што сте добили изборе као СПАС“, рекао је Јеремић.

Шапић је признао да је истина и да ће да потврди да је на тај начин убацивао људе у општинску управу након што је дошло до забране запошљавања.

„Али, запошљавање је одобравало тело које се налазило на нивоу града, где ви шаљете захтев њима уколико вам се ослобађа радно место. У Општини Нови Београд су се ослобађала радна места и ми никад нисмо прешли број запослених који нам је одређен законом. Ми смо тада улазили на зелено светло, а они нам нису одобравали оно што је требало да нам одобравају и ми смо почели да остајемо без кадрова“, рекао и додао:

„И наравно да смо тада налазили рупу у закону и убацили 15, 20 људи. То није варање, ми нисмо прекршили закон“, навео је Шапић.

За Ранку Савић, председницу Асоцијације слободних и независних синдиката, једно од интересантнијих питања је ко су људи због којих је Шапић тражио рупе у закону, да ли су то стварно кадрови који су били потребни општини, или је реч о његовим партијским људима или можда пријатељима.

За њу је важно и питање зашто надлежна комисија није реаговала, како то да је злоупотреба остала нерегистрована, али и да ли ће реаговати ретроактивно.

„Шапић можда није кршио, али је заобилазио закон. У овој земљи када закони изађу из скупштине они су већ карикирани, извргнути и тумачени на начине како коме одговара. Поразно је што је тражење рупе у закону признао човек који има јаку жељу да постане градоначелник Београда, па је велико питање колико би он као градоначелник поштовао законе. Можда би и тада тражио рупе у закону, али са драстичнијим и неупоредиво већим последицама него што су оне данас“, каже Савић и додаје да је жалосно што закони важе за неке који нису блиски власти, а за оне друге не важе.

„Због свих тих непоштовања закона дошли смо у ситуацију да је људима егзистенција угрожена, јер примера ради закон каже да људи на одређено време могу да раде највише две године, а код нас раде и по петнаест. И сада када је дошао вирус корона, њима се не продужава уговор, јер су запослени на одређено време и то петнаестак година. То су ствари које морају да се мењају“, примећује Савић.

Професорку Биолошког факултета и чланицу Скупштине слободне Србије Биљану Стојковић не изненађује ни опште варање, ни Шапићево учешће у томе, нити његова блискост са СНС по питањима превара.

„Шапић нема проблем да изда своје гласаче који би гласали за напредњаке да су то хтели. Не види ни било шта спорно у чињеници да су општину Нови Београд ти исти напредњаци гушили свих ових година. Напротив, његова лицемерна логика налаже да се у то директно укључи. То је схватање политике СНС-а и његових сателита. Шапић се коначно налази у природном окружењу“, оцењује Стојковић.

Са њом се слаже и Радомир Лазовић из Иницијативе Не давимо Београд, који напомиње да се председник СПАС-а одлично уклопио у напредњачку екипу људи који су окупирали нашу државу. Он сматра да њима институције служе за задовољавање сопствених потреба.

„Законе и прописе тумаче онако како њима одговара и толико су бахати да се чак ни не крију. Шапић ће доживети пораз у Београду, јер нашем граду треба потпуно другачији приступ. Поштовање закона, љубав према граду, уважавање потреба најугроженијих, а не бахати корумпирани моћници жељни власти“, истиче Лазовић.

Шапић је, према речима Драгане Ракић, заменице председника Демократске странке, само гласно признао оно што зна цела Србија.

„Забрана запошљавања у јавном сектору суштински никада није ни постојала. СНС и њени коалициони партнери запошљавали су своје партијске кадрове без икаквих проблема, управо тако како је Шапић рекао, „користећи рупе у закону“. Ова забрана запошљавања била је само још једна алатка у рукама странке на власти да дисциплинује своје чланство, то јест да радно место буде награда за страначку лојалност. Као последица свега тога, данас су нам градске и општинске управе, јавна предузећа и институције препуне нестручних људи, који током радног времена ботују и раде за СНС, уместо да раде посао за који их грађани плаћају. Морамо се сви заједно изборити за друштво у коме чланска карта било које партије никада више неће бити пречица за запослење“, сматра Ракић.

На питање да као адвокат и познавалац закона оцени колико је опасно Шапићево заобилажење прописа, Владимир Гајић примећује да наш друштвени морал готово да и не постоји.

„Шапић се изгледа држи оне изјаве која се приписује Титу – немојте се држати закона као пијан плота. Наравно, није био Шапић у томе усамљен, изигравали су закон сви који су унапред знали да имају дозволу власти да се не придржавају закона. У Србији закони као ни Устав не обавезују политичку класу која је на власти. То је наша традиција и народ томе не придаје велики значај. Шапић то зна, као што зна и да није велика штета што је дефакто признао Вуку Јеремићу у Утиску недеље да је споран и његов докторат, али да то нема везе, јер се он титулом доктора јавно не користи. Све то говори да наш друштвени морал готово да и не постоји“, примећује Гајић.

Социолог Јово Бакић каже да у садашњој „Републици“ Србији, односно у једном ауторитарно-мафијашком режиму непридавање значаја закону, па и отворено бављење криминалом најбоља је препорука за успешну политичку каријеру.

Данас је покушао да сазна и како ће будуће Шапићеве колеге, напредњаци, гледати на његово јавно признање да је варао систем и да ли ће моћи након свега да га подрже у трци за градоначелника Београда, али јасан и конкретан одговор нисмо добили.

„Да ли ми питање поставља новинар грађанског листа ‘Данас’ или Вук Јеремић? Питајте било којег искусног правника како се запошљавање људи може поистоветити са варањем?! Процес приватизације у Србији је варање, зато што је обичан човек био обесправљен, а највећи део бојкот опозиције се на превару обогатио. Вук Јеремић не уређује ваше новине, већ то ради један веома духовит човек с којим радо уз чашицу мионичке ракије испијам чашицу разговора. Немојте вашим питањем на ‘астал да износите патоку’“, поручује у писаној поруци члан Главног одбора СНС и посланик у републичком парламенту који је задужен за доношење закона Братислав Југовић.

Забрана запошљавања укинута првог јануара ове године

Забрана запошљавања у јавном сектору која је у Србији била на снази од 2013. године укинута је првог јануара ове године. У време важења закона запошљавање нових радника било је могуће само уз сагласност тела Владе Србије на предлог министарства или другог надлежног органа. Као разлог увођења тог закона наведено је смањење расхода у јавном сектору.