ВУЛИН У ХРВАТСКОЈ: Онај ко разбија ћириличну таблу, разбијао би дечије главе

0

deca-jasenovac

Министар Александар Вулин затражо је данас од Европе и Хрватске да не дозволе да се усташка идеологија икада и било где појави. Одржан помен за 2.000 деце жртава логора НДХ у Сиску.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин затражо је данас од Европе и Хрватске да не дозволе да се усташка идеологија икада и било где појави и упозорио да би онај који разбија ћириличну таблу разбијао и табле деце народа који тим језиком говори и пише.

„Онај који разбија ћириличну таблу само зато што један народ баш тим језиком говори и пише, разбијао би и дечију главу само да може и да се не боји да ће бити кажњен“, рекао је Вулин након помена на дечијем гробљу у Сиску где сахрањено око 2.000 деце жртава усташког логора у том месту од 1942. до 1945. године.

„Тражим од Европе, тражим од Хрватске да не дозволи да се усташка идеологија икада и било где појави и да не заборави да онај који разбија ћириличну таблу једног народа разбијао би главе деце тог народа, само да може и немојмо чекати да пале књиге, да некажњено пале људе“, рекао је Вулин.

Он је замолио Европу, истакавши да је немогуће да у Европи којој сви заједно тежимо, може бити места за усташе, као и да је немогуће да у Хрватској коју поштујемо за такве може бити места.

„Не у овом веку и не на гробу ове побијене деце“, рекао је Вулин и замолио и Европу и Хрватску да мисле о томе.

„Европа, у коју Србија жели, и у којој је Хрватска већ, не може бити слепа и глува када гледа како се усташка идеологија поново роди, појави и проговори“, навео је министар.

Он је у обраћању окупљенима у згради „Кристална коцка врлине“, а која је некад била део усташког логора, рекао да је мало народа на свету који могу да изброје и наброје толико имена побијене деце.

„Мало је народа који као Срби никако да прегурају бар једну генерацију у којој не постоји бар једна прича о детету отетом из мајчиног наручја и убијеног“, казао је Вулин.

Он је додао и да када год помислимо да је са тако нечим готово и да се више никад неће поновити да се зло поново врати.

„Кад год помислимо да је готово, зло се врати, а често и не промени име“, закључио је Вулин.

Дечији логор у Сиску, највећи те врсте у НДХ и јединствен у тадашњој поробљеној Европи, био је под покровитељством Женске лозе усташког покрета и Усташке надзорне службе. Непосредно управљање „Дечијим прихватилиштем“ било је у рукама усташе и др Антуна Најжера. Логор је деловао на пет локација у граду.

Кроз њега је за шет месеци постојања прошло око 7.000 малишана, док број умрлих варира од 1.152 до преко 2.000, како пише на споменику на дечијем гробљу. За обнављање сећања на страдање сисачке деце најзаслужнија је Невенка Кончар, једна од преживелих логорашица.

(Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

8 коментара “ВУЛИН У ХРВАТСКОЈ: Онај ко разбија ћириличну таблу, разбијао би дечије главе

 1. Arpad Nađ каже:

  a u Srbiji 3:

  Čim je postao ministar privrede, Sertić je objavio kako je njegov prvi cilj da promeni „koncepciju rada Ministarstva“. Svog prethodnika Dušana Vujovića, koga je na to mesto takođe doveo Aleksandar Vučić, Sertić očigledno smatra neuspešnim, jer mu je prvi cilj da promeni sve ono što je Vujović uveo i za šta se zalagao!

  Inače, pred Vrhovnim sudom Jugoslavije za Tomislava Sertića se založio jedan drugi ratni zločinac, nadbiskup Alojzije Stepinac. Moguće da je postavljanje Željka Sertića na čelo srpskog Ministarstva privrede dogovoreno kada je letos Aleksandar Vučić u dvorištu beogradske nadbiskupije, sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom sadio „drvo mira“.

  Tako će od sada, „za točnost otpravka“ u Ministarstvu privrede Srbije, odgovarati potomak „Glavara glavnog stožera ustaške bojnice“.

  1. Пантелија каже:

   Требао си ово све да повежеш у један чланак јер то Disqus допушта.
   Све је истина, нема збора, имамо и ујке у влади, сад је братија комплетна.

  2. Arpad Nađ каже:

   hvala, nisam znao!

 2. Arpad Nađ каже:

  a u Srbiji 2:

  Još dok se samo špekulisalo da bi on mogao da bude novi ministar privrede, Sertić je davao izjave kako je najvažnije završiti postupak privatizacije, odnosno razdeliti ono malo što je ostalo od srpske privrede. Pri tome je ukazivao da su za srpske poljoprivredne kombinate, koji još nisu privatizovani, veoma zainteresovani hrvatski tajkuni.

  Kada je Hrvatska prošlog leta ulazila u EU, Sertić je hrvatskom ambasadoru Željku Kuprešaku poručio da ne brine, jer će „hrvatsko-srpska privredna saradnja ostati i dalje jaka i velika“.

  Sertić je, očigledno, doveden na čelo srpskog ministarstva privrede da bi očuvao ovu jednosmernu saradnju, od koje korist ima samo hrvatska strana, jer je tržište Republike Hrvatske i dalje apsolutno zatvoreno za srpski kapital i proizvode.

 3. Arpad Nađ каже:

  a u Srbiji:

  Pred Vučićevim „stožerom“, za ministra privrede Republike Srbije „prisegnuo“ je Željko Sertić, potomak ustaških zločinaca iz Jasenovca. Sertićev stric bio je osuđeni i pogubljeni ratni zločinac Tomislav Sertić, koji je tokom Drugog svetskog rata svojim potčinjenim ustaškim oficirima izdao naređenje da sve Srbe neizostavno šalju u jasenovački logor. Danas, u novom veku, drugačijim metodama, Željko Sertić, najbliži srodnik srboždera iz Jasenovca, spreman je da Srbiju i njene resurse stavi na raspolaganje hrvatskim kompanijama. Jeftina je radna snaga, a ne moraju ni logore da grade!
  Stric aktuelnog ministra privrede Republike Srbije Željka Sertića, bio je Tomislav Sertić, rođen u Udbini 21. novembra 1902. godine, koji je služio u vojsci Kraljevine Jugoslavije i 1939. dobio čin majora. Pošto je sarađivao sa ustašama 1940. je pobegao u Mađarsku, a zatim u Italiju. Po uspostavljanju fašističke Nezavisne države Hrvatske vratio se u Zagreb, i tada postaje prvi zapovednik ustaške vojske sa činom „Glavar glavnog stožera ustaške vojnice“. U junu 1941. godine, biva unapređen u čin pukovnika, a to je bio najviši čin u ustaškoj vojsci posle krilnika. Tomislav Sertić je neposredno bio potčinjen Anti Paveliću.

 4. лала каже:

  Само да Вулин не брани Србе нигде. Знамо како је „одбранио“ Србе на КиМ.

 5. gagom каже:

  Е мој Вулин,они који разбијају ћириличне табле јесу разбијали српске дечије главе баш као и њихови претци у претходна 2 велика рата а и пре!

  1. Пантелија каже:

   Тај даркер је толико поткован и толико га занима шта се дешавало у НДХ да је сасвим разумљиво што је одвалио овакву будалаштину и то без трунке срамоте.

Коментари су затворени.