Прочитај ми чланак

Вулин тражи апсолутни надзор грађана

0

Најава Мириног функционера ЈУЛ-а, а сада министра унутрашњих послова Александра Вулина да ће се заложити за укидање анонимности на интернету, поред тога што није реална, представљала би и увод у друштво апсолутног надзора грађана, оцењују саговорници портала Нова.рс.

Да подсетимо, министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да се залаже за укидање анонимности на интернету, након претњи које је председник Србије Александар Вучић добио на друштвеним мрежама.

Предложићу закон

Овим поводом, нови министар полиције је рекао да треба усвојити закон према којем налог на друштвеним мрежама не би могао да се отвори без уношења тачних личних података.

“Анонимност је довела до тога да на мрежаму пишу највеће гадости. Док не буде укинута анонимност на интернету, то ће се дешавати”, рекао је између осталог Вулин и додао:

“Претње које Вучић добија су питање за тужиоце и правосуђе, јер се ствара атмосфера да је породица Вучића толико омражена да их треба убити. О фашизму сви ћуте док не погађа њих, али на крају сви дођу на ред.

СНС и сама користи анонимне налоге

Кад би се Вулинове жеље и оствариле и у Скупштини Србије се усвојио такав закон, којим би се грађанима Србије забранило да на интернету буду анонимни, то би било не само кршење њихових слобода, већ и увод у друштво апсолутног надзора грађана, сматра Ђорђе Кривокапић из Схаре фондације.

“Твитер је у априлу избрисао више од 8.500 анонимних налога који су промовисали владајућу структуру, треба на то подсетити. Чињеница је да се ти налози често користе за дезинформацију и јесу извор прекорачења слободе изражавања, али исто тако право на анонимност јесте људско право из угла људских слобода. Уколико би се укинула, то би био увод у друштво апсолутног надзора. Анонимност јесте предмет ограничења у Русији и Кини, али није на Западу којем тежимо. Сада је питање какво друштво ми желимо”, рекао је Кривокапић за Нова.рс.

Што се претња и угрожавања безбедности тиче, сматра да је непобитна чињеница и то да нико никоме нема право да прети.

“То је кривично дело и полиција и Тужилаштво за организовани криминал имају механизме да починиоце таквих дела врло брзо открију и то смо до сада имали више пута прилике да видимо, а било је извесних помака и кад су у питању претње новинарима”, каже Кривокапић.

Кршење људских права

Сличног је мишљења и адвокат и бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић који за портал Нова.рс каже да ова идеја није нова.

“Јесте чињеница да се интернет злоупотребљава, да има говора мржње, па чак и озбиљних претњи, међутим, државне структуре имају сасвим адекватне механизме да открију починиоце врло брзо и да их казне. Ја лично никада нисам анониман на интернету и сматрам да је одговорно наступати јавно, међутим, добар део људи мисли да је њихово право да буду анонимни. То се бар до сада потврдило као једно стечено право на интернету. Не треба, међутим, заборавити да је министар Вулин експонент једне политичке структуре која масовно користи анонимне налоге, тако да сматрам да Вулин није био озбиљан када је ово рекао”, рекао је Шабић и додао је ово део једне политичке параде која се уклапа у целу причу коју форсирају функционери СНС, а односи се на претње Вучићу.