Прочитај ми чланак

Вулин повукао проблематични нацрт закона о полицији

0

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да је, на молбу председника Србије Александра Вучића, повучен нацрт закона о унутрашњим пословима, пише Н1.

„Сагледавајући све чињенице, председник Вучић ме је замолио да Нацрт закона о унутрашњим пословима повучем из процедуре. Председничка се не пориче, и ја ћу то урадити. Ово је мој лични пораз и ја ћу сносити његове последице, али и овим путем желим да упознам јавност да ћу наставити да се борим за безбедну Србију упркос агентима и њиховим финансијерима. Нацрт закона о унутрашњим пословима је повучен, мораћете потражити неки други разлог за крв на улицама Београда“, саопштио је Вулин.

Између осталог, нацрт Закона у унутрашњим пословима прописује, у свом Члану 118, „употребу средстава принуде према групи лица“ и наводи се да је службено лице овлашћено да изда наређење групи људи да се разиђе ако су се противправно окупили, или се противправно понаша или својим понашањем може да изазове насилје или нарушавање јавног реда и мира.

Према сада повученом Нацрту, 11 различитих средстава принуде полиција ће моћи да употреби против окупљене групе грађана уколико се не разиђу након првог упозорења, пише у новом нацрту Закона о унутрашњм пословима, а међу њима су коњи, пси, палице, физичка снага…