Прочитај ми чланак

ВУЛИН МУСТАФИ: С уважавањем — ви сте Шиптари

0

Министар одбране Александар Вулин каже да Албанце са Косова и Метохије није називао Шиптарима у погрдном смислу, већ да их тим именом ословљава са највећим уважавањем, „јер се тако зову“.

Вулин је на тај начин прокоментарисао тужбу коју је против њега поднео председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа, због, како је наведено, говора мржње, јер је неколико пута „јавно називао Албанце ’Шиптарима‘“ и то „у погрдном и пежоративном тону“.

„Није пежоративно, ви се зовете Шиптари, а ја вас са највећим поштовањем ословљавам са Шиптари“, рекао је он.

Вулин је подсетио да то се тај назив користи још од Другог светског рата, а да то име носи и партија Рагмија Мустафе — „Партија демократике Шиптаре“.

„Ја стварно не знам како би они волели да их зовемо. Арнаути? Арбанаси? Тако су их звали Турци и до Другог светског рата је то био термин. У Другом светском рату и касније почињу да се ословљавају са Шиптари. После тога, када су хтели да покажу да припадају јединственом политичком кругу са Албанијом, онда је било Албанци“, навео је Вулин за телевизију „Пинк“.

Проблем акцентовања

Он је додао да промене назив уколико им се постојећи не свиђа и да ће их он пратити, преноси Танјуг.

„Док се зовете Шиптари, ја ћу вас тако звати. Кога то вређа? Можда су љути због мог акцентовања“, оценио је Вулин.

Упитан да ли неко жели да га ућутка тужбом, Вулин је рекао да то не би било први пут.

„Србима треба забранити да говоре. Срби треба да буду у дефанзиви, да се правдају и да стално објашњавају зашто нешто раде“, закључио је он.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!