Прочитај ми чланак

Вулетић подноси кривичну пријаву против Вучића због нуђења мита младима

0

Оснивач и председник покрета "Црно на бело", професор Владимир Вулетић најавио је за Данас да ће овај покрет поднети кривичну пријаву против Александра Вучића због нуђења мита младима, односно изјаве председника да ће се, ако победи на изборима у априлу, заложити да они добију по још 100 евра.

– Ја ћу молити да и у другој половини године, уколико наравно не изгубимо на изборима трећег априла, молићу људе да још једном помогну младим људима – рекао је Вучић у интервјуу за Пинк.


Он је додао да није разлог то што ће неко од њих да купи патике или да изведе момка или девојку на ручак, те да ће неки од њих тај новац по први пут да осете као нешто што је њихово, што су зарадили, као и да то рађа одговорност према новцу и према држави, да ће по први пут знати да поштују то што су зарадили, а не добили од родитеља.

Вучић је у интервјуу навео да ће млади људи од 18 до 29 година првог фебруара добити првих 100 евра, да ће пензионери 10. фебруара добити по 20.000 динара, јер су, како је рекао, и једни и други то заслужили у корони.

Владимир Вулетић истиче да је најава о нових 100 евра младима „уколико добије на изборима“ класичан мито „чист као суза“. Он је подсетио на члан 156 Кривичног законика који се односи на давање и примање мита у вези са гласањем.

„Ко другоме нуди, даје, обећа награду, поклон или какву другу корист да на изборима или референдуму гласа или не гласа или да гласа у корист или против одређеног лица односно предлога, казниће се новчаном казном или затвором до три године“. Уколико је реч о вршиоцу функције, предвиђена је казна затвора од три месеца до пет година.

– У бројним примерима учињених кривичних дела, гажења Устава и закона Републике Србије, изигравања и унижавања правосуђа, Александар Вучић сада чини своје Неронско паљење Рима. У свом бестијалном походу на последње институте слободе избора и слободе гласа, он тешко крши члан 156 Кривичног законика, обећавајући делу грађанства мито из два дела. Први део им даје пре избора, јавно, обећавајући да ће други део мита добити уколико он победи на предстојећим изборима – рекао је Вулетић за Данас.

Професор додаје да тежина овог кривичног дела указује на чињеницу да је Вучић „човек који апсолутно не преза ни од чега, да би дошао до циља“.

– „Црно на бело“ ће у наредних 48 часова поднети кривичну пријаву против Вучића због давања мита у вези са гласањем. Ако сада тужилаштво остане немо, то ће бити потпуни доказ да је Загорка Доловац ништа друго до саучесник у овом бестијалном нападу на последњу линију одбране, а то је слобода грађана да гласају – поручује Вулетић.