Прочитај ми чланак

Вукановић: Споразум је признање независности тзв. Косова

0

Небојша Вукановић, политичар без длаке на језику и вероватно најомиљенији у Републици Српској, пренео је на свом блогу текст Споразума у 11 тачака између Србије и тзв „Косова“.

Вукановић је у наслову написао да је за њега Споразум значи “неприхватљиво признање независности тзв. Косова“.

Преносим у цјелости текст Споразума о нормализацији односа који је предложила Европска Унија, преузет са званичног сајта ЕУ, између Републике Србије и тзв „Косова“. Текст Споразума који је објављен, који се састоји од 11 тачака, суштински предвиђа међусобно признање независности Косова у авнојевским границама, међусобно признање докумената, таблица, граница и пасоша, те се тражи од Србије да не спречава чланство Косова у међународним организацијама, док се у Споразуму нигдје не спомиње Заједница српских општина. Ово је још једно у низу некоректних потеза међународне заједнице и лицемјера из Европске Уније, а занимљиво да главни заговорници потписива Споразума Мирослав Лајчак и Жозеп Борел долазе из земаља које нису признале независност Косова и Метохије.

По мени овакав приједлог лицемјерних странаца представља нови груби покушај понижавања Србије и њеног достојанства јер се тражи легализација агресије, насиља, прогона и етничког чишћења, одрицања великог дијела територије на коме је настала средњовековна српска држава и на мћкоме се налазе древни манастири и културно историјски споменици, потпуно је по мени неприхватљив јер се тражи признање независности Косова и омогућавање чланства у међународним организацијама, па и у Уједињеним нацијама. Споразум није парафиран, а остаје да се види да ли ће ЕУ и међународна заједница извршити притисак да се то уради можда у марту, и то према неким најавама желе да се то уради симболично на дан почетка агресије НАТО пакта, бомбардовања Србије и СР Југославије.

Фото: Twitter/@MiroslavLajcak

 

Текст преузет са сајта ЕУ преносим у цјелости.

Уговорне стране,

Свесни своје одговорности за очување мира,

Посвећени доприносу плодоносној регионалној сарадњи и безбедности у Европи и превазилажењу наслеђа прошлости,

Свесни да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштита националних мањина основни услов за мир,

Полазећи од историјских чињеница и не доводећи у питање различита гледишта Страна о основним питањима, укључујући и статусна питања,

У жељи да створе услове за сарадњу између Страна у корист народа,

Договорили су се како следи:

Члан 1

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на основу једнаких права.

Обе стране ће међусобно признати своја документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ће се руководити циљевима и принципима постављеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереној једнакости свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминација.

Члан 3

У складу са Повељом Уједињених нација, Стране ће све спорове између себе решавати искључиво мирним средствима и уздржаће се од претње или употребе силе.

Члан 4

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име.

Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.
Фото: Тwиттер/@МирославЛајцак

Члан 5

Ниједна Страна неће блокирати, нити подстицати друге да блокирају напредак друге Стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга. Обе стране ће поштовати вредности наведене у члановима 2. и 21. Уговора о Европској унији

Члан 6

Док садашњи споразум представља важан корак нормализације, обе стране ће са новим замахом наставити процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији њихових односа.

Стране су сагласне да продубе будућу сарадњу у областима привреде, науке и технологије, транспорта и повезаности, односа у правосуђу и спровођењу закона, поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих, расељених лица и других сличних. области кроз закључивање конкретних споразума.

Детаљи ће бити договорени у додатним споразумима који ће бити омогућени Дијалогом који води ЕУ.

Члан 7

Обе стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова.

Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

Стране ће разменити сталне мисије. Они се оснивају у седишту одговарајуће Владе.

Практична питања у вези са успостављањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

Обе стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10

Стране ће успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за праћење спровођења овог споразума.

Обе стране потврђују своју обавезу да примењују све претходне споразуме Дијалога, који остају важећи и обавезујући.

Члан 11

Обе стране се обавезују да ће поштовати Мапу пута за имплементацију која је приложена овом споразуму.

Линк на сајт ЕУ и оригинални текст

https://www.eeas.europa.eu/eeas/belgrade-pristina-dialogue-eu-proposal-agreement-path-normalisation-between-kosovo-and-serbia_en