Прочитај ми чланак

Вукадиновић тврди: У Србији три пут више преминуло људи од званичног броја

0

Посланик Ђорђе Вукадиновић рекао је данас да нема сумње да је власт, заједно са својим кризним штабом, учествовала у кривотворењу података о броју заражених, оболелих и преминулих у овој пандемији.

„Реч је о злочину, криминалу који не може бити заборављен, не сме бити гурнут под тепих или оправдан неким вишим циљевима и разлозима“, казао је Вукадиновић на конференцији за новинаре у холу Народне скупштине.

Навео је да све Јовањице, сви Крушици, све афере и мешетарења на изборима, манипулације изборним материјалом, вољом грађана, озбиљни скандали, цензуре и аутоцензуре падају у засенак овога што се управо дешава.

„Једно су наше очи, уши и гласови које добијамо са разних страна. Друго је логика, здрав разум који каже да не може бити да данима пред изборе имате једног преминулог и 92,3,4 оболела“, рекао је он и навео да је тај број морао или да пада или да расте.

Такође, како је навео, после строгог затварања наступило је потпуно отварање, па су одржане утмице, славља, матурске вечери да би се створила илузија да је све у реду и да се избори могу одржати.

„Оно што се не може игнорисати је објављени извештај БИРН-а који наводи и тврди на основу увида у базу ковида, да је вишеструко и систематски смањиван број преминулих, да је у периоду од 1. јуна преминуло 1080 људи. БИРН је несумњиве случајеве редуковао на 632, што је најмање три пута више од званичног броја“, рекао је.

То указује, како је истакао, на вишеструко кривотворење и умањивање бројева. Подсетио је да је и епидемилог Зоран Радовановић упозорио на то и рекао да је реч о „моралном паду“ његових колега.

„Тај извештај БИРНа је довољан разлог за озбиљну свестрану истрагу на највишем нивоу. Тога нема, него имамо покушај да се тај извештај БИРН-а маргинализује и гурне под тепих“, казао је.

Рекао је да је било много грешака и много неодговорности власти и кризног штаба.

„Једна је несналажење, за то имам разумевање, а друго је тенденциозно прикривање и фалсификовање података, саучествовање у злочину и вршење злочина према читавој нацији, према здрављу читаве нације“, казао је Вукадиновић новинарима.

Навео је да очекује да ће Александар Вучић „колико данас“ рећи нешто поводом тога.

„После овога би морали бити ухапшени или господин Радовановић или чланови кризног штаба који су учествовали у овој манипулацији и обмани“, истакао је.

По њему, овде није реч само о скривању лажи и о томе да неко за то треба да одговара.

„То је, заправо, директно иницирало злочин повећање броја преминулих смртних случајева. И зато мора да буде директно, непосредно процесуирано. Или због клевете, ширења лажних вести, дезинформација морају бити процесуирани доктор Радовановић и чланови БИРН-а“, навео је Вукадиновић и закључио да нема трећег у овој ситуацији.