Прочитај ми чланак

ВУК ЈЕРЕМИЋ: Захтевам ослобађање Златановића, Вучић се обрачунава с новинарима!

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су чланови Народне странке на Сретење, 15. фебруара, учестовали на протесту код Председништва Србије због јавног позива професора Мила Ломпара, "човека на чије се позиве Народна странка одазива".

„Догодиле су се немиле сцене, а ухапшен је новинар Дејан Петар Златановић, уредник портала Србин инфо. Народна странка захтева да он буде ослобођен“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да хапшење Златановића показује да је власт одлучила да се обрачунава са новинарима, који би у демократском друштву требало да буду најзаштићенији и да слободно говоре и наступају.

Председник Народне странке је навео да не сме бити ни зрна симпатије за политичке атентате, али да је „оно што приказују режимски медији вређање интелигенције и режирана представа“.

„Циљ те представе је одвраћање пажње јавности од чињенице да пет моћних држава света, окупљених у ‘Квинту’ – САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија – које су све признале самопроглашено ’Косово’ покушавају да се наметну као посредник у преговорима“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, навео је да се тиме крши међународно право, јер се о будућем статусу Косова и Метохије може преговарати само у Савету безбедности УН, што је прописано и Резолуцијом 1244.

„Прихватање плана по којем би ’Косово’ ушло у УН била би велеиздаја какву нико није починио у историји Србије. То би довело до стварања Велике Албаније и последично нових сукоба на Балкану, као и отуђења светиња које су у темељу нашег националног идентитета. Високе Дечане, Пећку патријаршију и Грачаницу би у случају потписивања тог плана у будућности преузела Албанска православна црква“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је одбијање „француско-немачког“ споразума предуслов за очување мира и стабилности и очувања националног идентитета српског народа.