Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Србија никад не сме признати Косово, а стране силе мењају ставове

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да Србија не би смела да прихвати здраво за готово актуелни став западних сила да оне „никада“ неће одустати од независности самопроглашеног Косова, јер „никад“ у међународним односима „често нема буквално значење“.

„Србија је једина која заиста никада не би требало да пристане на промену позиције, односно на независност Косова и Метохије, јер је оно већ више од пола миленијума темељ нашег националног идентитета“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

„Када стране силе кажу ’никад’, то би требало узети са зрном соли. Да је неко питао султане Бајазита или Сулејмана Величанственог када ће се Отоманска империја повући са Косова, вероватно би и они рекли ‘никада’, а испоставило се да је то трајало ипак краће од тога“, додао је Јеремић.

Изјава председника Србије Александра Вучића да „велике силе никада неће одустати од независности Косова“ је покриће за будуће уступке

Јеремић је навео да је данашња изјава председника Србије Александра Вучића у парламенту да „велике силе никада неће одустати од независности Косова“ заправо покриће за будуће уступке, а да је „столица Приштине у УН једини велики уступак са наше стране који је остао на столу, што не може бити постигнуто без сагласности Србије“.

„Вучић је, осим тога, изговарао општа места и није било нових информација у његовом говору. Ни он, нити посланици који су говорили после њега, нису се осврнули на претходних осам година дијалога у Бриселу и чињенице да је Србија за то време предавала један по један атрибут државности, пре свега на северу Косова и Метохије, од полиције преко судства и телефонског позивног броја, а недавно и електроенергетског система, а да није добила ни мршаво дефинисану Заједницу српских општина“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Србија 11. јуна гласала у УН да Албанија у наредне две године постане нестална чланица Савета безбедности и тиме допринела да Албанија стекне „значајан дипломатски капацитет“ који ће врло вероватно искористи на штету Србије.

Србија 11. јуна гласала у УН да Албанија у наредне две године постане нестална чланица Савета безбедности и тиме допринела да Албанија стекне „значајан дипломатски капацитет“ који ће врло вероватно искористи на штету Србије

„Нико о томе није питао Вучића, ни у скупштини ни у његовим разговорима са назови ванпарламентарном опозицијом. Албанија би свој глас у Савету безбедности УН за питања која су важна неким државама могла да ’трампи’ за подршку тих земаља чланству самопроглашеног Косова у Унеску. Приликом гласања за чланство у организацији Унеско нема вета Русије и Кине, него се чланство стиче двотрећинском већином гласова. На прошлом гласању за чланство Приштине у Унеску, 2015. године, смо за длаку избегли пораз, а новог гласања ће бити ускоро“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Народна странка дошла до података о новој великој коруптивној шеми компаније „Миленијум тим“, коју воде Иван Бошњак и Стојан Вујко, и да ће, након детаљне провере тих података, о томе обавестити јавност.

У Србији постоје евро милијардери који су се обогатили илегалним спрегама са актуелном влашћу. Ако њима не буде одузето све, Србија неће имати шансу на успех

„Ако се испостави да је тако како јесте, онда ћемо поднети и кривичну пријаву против ’Миленијум тима’ и одговорних лица из државних структура, јер је крађа толико очигледна да не видим начин на који би тужилаштво могло да игнорише тај случај“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да реваншизам за који се залаже Народна странка значи да ће Вујко и Бошњак по промени власти „сасвим сигурно бити у затвору“ и да ће им бити одузет сваки цент нелегално стечене имовине.

„У Србији постоје евро милијардери који су се обогатили илегалним спрегама са актуелном влашћу. Ако њима не буде одузето све, Србија неће имати шансу на успех. Нису они једини, постоје и Никола Петровић, Звонко Веселиновић, Славиша Кокеза… Ако људи који су стекли милијарде на коруптиван начин задрже своје богатство, они ће после промене власти бити у стању да корумпирају медије, судије и политичаре, и спречиће да се Србија нормално развија“, рекао је Јеремић.

„Реваншизам је основна претпоставка за отпочињање нормалног живота у Србији“, закључио је Јеремић.