Прочитај ми чланак

Вујановић почео председнички мандат уз бојкот и протест

0
Montenegro Election(Танјуг)
Цетиње – Председник Црне Горе Филип Вујановић положио је вечерас заклетву на церемонији у Владином дому на Цетињу, чиме је започео нови петогодишњи мандат на челу државе.

Вујановић је, после полагања заклетве на свечаној седници парламента, казао да ће овај председнички мандат посветити општем добру Црне Горе и превазилажењу подела у тој држави.

„Безброј пута сам поручивао, апеловао и молио – окренимо се једни другима, јер смо једни другима најближи. Можемо се разликовати у много чему. То је политика. Коначно и демократија. Али, не можемо се разликовати око добра Црне Горе. То добро нас мора удруживати“, навео је он.

Вујановић је позвао да се разлике у Црној Гори претворе у богатство, у име боље садашњости и још боље будућности.

„Тим вредностима посветићу свој наредни мандат. Поштујући уставни капацитет председника државе уз максималну личну посвећеност, као председника свих грађана, помоћи ћу општем добру Црне Горе“, истакао је црногорски председник.

Вујановић је казао да на дужност председника Црне Горе ступа са пуном одговорношћу и максималном одлучношћу да се посветим афирмацији највећих вредности те државе и свих њених грађана.

Он је навео да ће и даље промовисати Црну Гору као поузданог регионалног и партнера међународних организација, залажући се да наставак европских и евроатланских интеграција.

„У име велике потребе наше европске интеграције, приступне преговоре морамо водити са максималном посвећеношћу и одговорношћу. Уз што шири савез свих, јер су европске интеграције добро свих“, казао је Вујановић.

Инаугурација новог-старог председника Црне Горе на свечаној седници парламента одржана је у сенци чињенице да том чину није присуствовала већина посланика.

Полагање заклетве бојкотовала је читава опозиција, као и посланици Социјалдемократске партије (СДП), мање чланице владајуће коалиције, која је оспорава уставност кандидатуре Вујановића.

Полагању заклетве, међутим, присуствовао је председник црногорског парламента и лидер СДП Ранко Кривокапић.

Инаугурацију у Владином дому на Цетињу пратио је и протест групе грађана која је претходно одржала „Марш против мафије“, односно мирну протестну шетњу од Подгорице до црногорске престонице.

Организатор протестног марша Марко Милачић казао је да протестом желе да поруче Вујановићу да није њихов председник. Учесници протеста су извикивали „Лопови“, „Робија вас чека“, „Лекићу председниче“ и звиждуцима пратили улазак званица на свечаност инаугурације.

Полагању заклетве присустуствовали су чланови Владе, на челу са премијером Милом Ђукановићем, и представници дипломатског кора. Вујановић ће остати упамћен по томе што је везао два председничка мандата у Црној Гори након што је та држава на референдуму 2006. године стекла независност.

Државна изборна комисија Црне Горе саопштила је да је, према коначним резултатима, Вујановић победио на изборима 7. априла, пошто је освојио 51,21 одсто гласова, док је за независног кандидата Миодраг Лекића гласало 48,79 одсто бирача.

Лекићев изборни штаб саопштио је раније да не признаје резултате председничких избора које саопштава ДИК, а опозиција је затражила поништење председничких избора одржаних 7. априла и расписивање новог гласања за шефа црногорске државе.

Поновни избор за председника Црне Горе Вујановићу је честитао велики број државника, међу којима председник Европске комисије Жозе Манел Баросо, амерички председник Барак Обама и шеф руске државе Владимир Путин.

Победу Вујановићу честитао је и председник Србије Томислав Николић.