Вучковић: Србија да усвоји резолуцију о угрожености Срба у Црној Гори

0

Немања Вучковић, председник Клуба студената Правног факултета, изјавио је гостујући у Дану уживо да држава Србија под хитно треба да реагује на садашњу ситуацију у Црној Гори и да Скупштина треба да своји резолуцију којом би се нанела дипломатска штета режиму у Подгорици. На тај начин би према његовим речима наша држава јавно поручила да постоји дискриминација српског становништва у суседној држави.

Подсетимо, Студентски клуб Правног факултета предао је јуче 15 хиљада потписа грађана Народној скупштини за усвајање резолуције о угрожености Срба у Црној Гори. Од усвајања закона о слободи вероисповести у Црној Гори, сваког петка Студентски клуб организује скупове подршке за српски народ у суседној држави.


„Петицијом су се грађани изјаснили да желе реакцију државе Србије, и да желе да помогну српском народу у Црној Гори. Самом резолуцијом желимо да у случају усвајања, наношење дипломатске штете режиму у Подгорици, али и да се Србија изјасни да ли постоји дискриминација Срба у Црној Гори или не. Они су у Црној Гори угрожени у свим аспектима живота, од права на запослење, где немамо ниједног Србина као директора болница, од 126 судија имамо једног Србина, а српски језик и писмо је угрожено. На тај начин постоји јасна дискриминација српског народа и ми желимо да држава Србија стане у њихову заштиту“, поручио је Вучковић и додао да је то и обавеза на основу Устава Србије.

На питање зашто се о тој теми говори баш сада, он одговара да су „други ћутали, али не и они“, јер Студентски клуб Правног факултета постоји три године и од свог оснивања имају многе активности везано за ту тему, укључујући и протесте на улицама Београда.

„Ми смо први протест организовали испред црногорске амбасаде 27. децембра прошле године и тада смо изнели три захтева. Тражили смо од српских власти да раскине уговор из 2014. године на основу ког у преко 40 амбасада се налазе дипломате Мила Ђукановића, што је скандал, да док траје ова ситуација одржавамо конзуларне односе са Црном Гором, а да се Тарзан Милошевић, црногорски амбасадор прогласи за „персону нон грата“. Тражили смо такође и да се све ово подигне на један међународни ниво“, навео је Вучковић.

Он напомиње да до сада српске власти нису упутиле ни протестну ноту режиму у Подгорици, и да нико из власти није одговорио на њихове захтеве.

Коментаришући наведене захтеве и да ли би то изазвало заоштравање односа две државе, Вучковић истиче да су њихови захтеви „најбољи механизми деловања“.

„Ми смо захтеве разматрали са професорима и студентима који се баве питањем како би било најбоље реаговати. Наравно, та реакција мора да буде достојанствена и конкретна. Да се не своди само на давање новчане помоћи, али и да се не улази у послове друге државе“, казује Вучковић.

Он се запитао зашто наша држава до сада није упутила ни протестну ноту црногорској дипломатији и изражава наду да ће у будућности српска влада реаговати на примерен начин.

Додаје да је црногорска власт знала све лоше стране Закона о слободи вероисповести, због којих се сваке недеље одржавају литије у Црној Гори.

„Срби у Црној Гори су реаговали на време, чак сам и ја учествовао на Собору у Никшићу, то је било неколико дана пред доношење самог закона. Све време су свештеници СПЦ извештавали о угрожености имовине цркве, али то није имало никаквог слуха, и црногорске власти су га изгласале“, објашњава Вучковић.

Како је навео, следећи скуп биће одржан 6. марта, у 18 часова код Цркве Светог Марка у Београду. Говорећи о подршки која им је упућена, он је навео да имају благослов патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија.

Он је позвао на вечерашњи скуп све грађане, и поручио је да су и политичари добродошли, невезано за партију којој припадају.

Вучковић је осудио паљење црногорске заставе на првом пшротесту и рекао да организација којој он припада не подржава такве поступке.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!