Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ, ОВО СИ ПРЕЋУТАО: Држава дала сагласност да оружје оде у Украјину

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић објавила је на свом Твитеру и Фејсбуку нове доказе у вези сарадње државне српске фирме "Крушик" и партнера из Украјине, и навела шта је све председник Србије Александар Вучић прећутао у вези са овом темом, с обзиром да је данас поновио да Србија није извозила минобацачке гранате у Украјину, већ да је крајњи корисник била компанија "Натан" из Пољске.

Тепић је на свом Фејсбуку поделила папире као доказе, а на њима се јасно види да се преговарало са партнерима из Украјине, као и да су сагласност дали МУП, БИА, Министарство одбране, Министарство спољних послова и Министарство трговине.

– Шта је Вућић прећутао: да је „Крушик“ директно преговарао са „ино партнером из Украјине“, да је то кипарска фирма „Петралинк“, чији је директор син украјинског генерала Владимира Петенка, осуђиваног за трговину оружјем, да су сагласност дали МУП, БИА, Министарство одбране, Министарство спољних послова и Министарство трговине – навела је Тепић уз папире као доказе.

Тепић је за Директно.рс рекла да је потпуно јасно да су сви у ланцу уговарања овог посла и издавања дозвола за то – од почетка знали да ће ово оружје завршити у Украјини.Vladimir Petenk, ukrajinski general osuđen za trgovinu oružjem FOTO: Privatna arhiva– Ако имате директно уговарање „Крушика“ са, како и сами наводе, ино партнером из Украјине, да тај партнер представља и посао уговара за кипарску фирму „Петралинк“ чији је директор син украјинског генерала Владимира Петенка, и БИА и МУП и министарство спољних послова су знали иза ког грма лежи зец. Или су морали знати, не ви и ја да то откривамо, него они, јер је то њихов посао и они томе при давању сагласности за извоз наоружања и служе – да испитају и утврде све ризике. А све је почело самоодбраном Вучића да Србија нема ништа са нашим наоружањем које је завршило у Украјини и да се одавде никада није за Украјину тако нешто радило – рекла је Тепић.

Dokument FOTO: Printscreen
На једном документу од 2. новембра 2015. године пише како је састанак представника „Крушика“ и „ино партнера“ из Украјине одржан тог дана, на другом је детаљно објашњено како је састанак изгледао и да су представници „Крушика“ били Милан Јеличић и Славица Грачанин, а испред „ино партнера“ Виталиј Дементијев.
 
Dokument FOTO: Printscreen

На још једном документу који је поделила Тепић налази се потврда од стране „Натан“ фирме, којом ова компанија потврђује да листа предмета наручена од стране компаније „Петралинк“, а извезена из Србије, од компаније „Техноремонт“, неће бити даље или поново извезена од стране фирме „Натан“, без претходне сагласности надлежних институција за извоз Републике Србије.

Dokument FOTO: Printscreen
– На захтев надлежних органа Републике Србије потврђујемо пријем добара садржаних у документу“. У документу се наводи да се ради о – минобацачкој гранати калибра 60 мм ХЕ М73, у количини од 30.000 комада – стоји у документу.

 

Dokument FOTO: Printscreen
Подсетимо, председник Србије Александар Вучић поновио је да Србија није извозила минобацачке гранате у Украјину, већ да је крајњи корисник била компанија „Натан“ из Пољске, али је додао да је БИА обавестила руске безбедносне службе као „пријатељске“ да постоји „основ сумње“ да је могућ реекспорт тих граната у Украјину.