Прочитај ми чланак

Вучићу, јел ово опет 5:0 за нас? Како је Чипуљић замаскирао издају Срба на КиМ

0

Тзв. криза на Косову и Метохији де факто је завршена још једним повлачењем Србије и кораком у издаји националних интереса, али нас о томе нису обавестиле власти, већ Аљбин Курти и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Конкретно, Приштина није мрднула ни педаљ од својих намера да буде независна, али је зато Вучић (Београд) повукао одлуку коју примењује већ десет година у вези докумената. Самим тим више нема ни потребе да Шиптари даље инсистирају на мерама реципроцитета. Ипак, у српској јавности режим је то представљено као велики успех. Да ли је?

Да би мање раумишљали о издаји Косова и Метохије, Вучић је „бацио коску“, тобоже је отказао Европрајд који је организовао режим иако из Европе кажу да ће се одржати.

Блокаде административних прелаза због покушаја Приштине да уведе најпре регистарске таблице са ознакама РСК, а затим и косовска документа за све грађане КиМ, па и оне на северу, биле су још један увод у драму којој ћемо сведочити накнадно.

Најпре током разговора српског председника Александра Вучића са тзв. косовским премијером Аљбином Куртијем у Бриселу, који је завршен без успеха.

„Одбили су све“, рекао је Вучић након што је хитно сазвао разговор са Србима с Косова и Метохије, а затим и ванредно обраћање јавности.

А одбили су, како ће објаснити, да се уведу регистарске таблице са неутралним ознакама КС, али и да Срби са севера КиМ буду изузети од обавезе да прихвате косовске личне карте или да у супротном добијају улазно-излазна документа на 90 дана, која ће добијати на административном прелазу. То практично значи, ако живиш на северу, а немаш косовску личну карту, 89 дана можеш да боравиш на КиМ, а онда мораш да изађеш са његове територије и поново добијеш исти документ на 90 дана. И тако у круг…

Геј премијерка која је опељешила буџет, Европрајд и прође Косово

У међувремену имали смо седницу Председништва СНС, на којој је требало да буде изабран мандатар за састав нове Владе.

Јавност је ишчекивала одлуку, али је није чула. Председник Србије је све одложио на неколико дана, циљано у дану кад је учинио нови корак ка издаји. Тај дан дошао је у суботу, кад се у 10 часова председник поново обратио јавности и саопштио да Ана Брнабић остаје на месту премијера.

Није да Вучић није говорио о КиМ у обраћању. Нагласио је да су пред Србијом важни дани по питању Косова и да следи сесија Отвореног Балкана, који је он потписао, а иначе је пројекат Џорџа Сороша који шаље сина на свако потписивање.

„Наши разговори са Албанцима су били тешки, наши разговори са посредницима су били изузетно тешки. Да поручим – нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте“, рекао је Вучић, а што се докумената тиче додао:

“Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената – можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи “дисклејмер” који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа“, рекао је он.

Затим је изјавио да се, ипак, отказује Европрајд.

Док се јавност због овога “препуцавала” по друштвеним мрежама, стигла је вест да су Београд и Приштина постигли договор!

Међутим, то није саопштио председник Србије народу у чихје име издаје свето Косово и Метохију, већ су то урадили Аљбин Курти и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

“Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на овој одлуци и њиховом руководству“, написао је Борељ на Твитеру.

Курти је био речитији и отворено славио победу над Србима.

“Држављани Републике Косово, са личним документима (ЛК) које издаје наша држава, моћи ће да прелазе границу са Србијом на свим граничним прелазима без препрека, терета и задржавања. Исто ц́е важити и у супротном смеру у случају уласка на Косово са идентификационим документима (ЛК) које издају власти Србије“, рекао је Курти и додао:

“Дух принципијелних и равноправних разговора у Бриселу је реципроцитет”.

Да је реципроцитет кључ потврдила је и косовска председница Вјоса Османи.

И то је суштина.

Србија је одлучила да престане са издавањем улазно-излазног документа за грађане са косовским личним картама, како је то чинила протеклу деценију на основу споразума о слободи кретања из 2011.

Српска власт је дакле, својим повлачењем довела до тога косовска влада не спроведе исту, реципрочну меру.

Притом, питање таблица још није решено, а очекује се у наредних пар месеци.

Победа или тотални дебакл српских интереса

Убрзо се огласио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, практично објављујући победу.

“Упркос свим препрекама и уценама, успели смо да сачувамо српска лична документа за наш народ у покрајини, па самим тим сачували смо и присуство државе Србије на том простору. То значи да ће сваки грађанин Србије који живи на Косову и Метохији моћи са српском личном картом слободно да се креће. Сваки Србин јужно и северно од Ибра, без изузетка, ће моћи са својом српском личном картом нормално и без проблема да живи, ради, путује и прелази преко административних прелаза“, рекао је Петковић.

Добио је и моментални одговор председнице Европског покрета Срба са Косова и Метохије, докторке Раде Трајковић:

“Право на српска документа за Србе на Косову загарантовао нам је Марти Ахтисари својим планом, а не Александар Вучић. Не лажите овај народ и не спинујте сопствени дипломатски дебакл“, навела је Трајковић на Твитеру.

Баш том речју “дебакл” може се описати све што се до сада урадило по питању преговора с Приштином.

Потписивањем Бриселског споразума 19. априла 2013, а након десете рунде преговора, договорено је формирање ЗСО (заједнице српских општина), интеграција полиције и правосуђа у косовски систем. Обе стране су се овим споразумом обавезале да неће једна другу блокирати ка њеном путу према ЕУ, а а договорен је и део о телекомуникацијама, који је подразумевао да Косово добије свој позивни број, као и о енергетици.

Дакле, Београд је препустио све, а Приштина ништа. Чак ни ЗСО коју је Вучић обећао својим повлашћеним режимлијама у Куртијевој влади, немамо ни у најави.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић је изјавио да потписивање Бриселског споразума од стране Ивице Дачића и Александра Вучића представља кршење Устава и чин велеиздаје.