Прочитај ми чланак

Вучићу и Тачију представљен нацрт коначног споразума, ако не потпишу – санкције?

0

Председнику Косова Хашиму Тачију и председнику Србије Александру Вучићу представљен је у Белој куц́и нацрт коначног споразума, пишу косовски медији.

Према наводима медија, споразум има две опције, корекцију границе или Заједницу плус, уз посебне захтеве Србије – опција која је, према њиховим изворима, омиљена америчким посредницима, пише „Бота Сот“.

Тај медиј наводи да се по другим детаљима са састанка у Вашингтону каже се да ц́е ова преговарачка фаза бити динамична, слично као у Рамбујеу, где ће странама бити понуђене само две опције, уз „узми или остави“, што је супротно бечким преговорима који су трајали око две године .

„Бота Сот“ пише да су корекција границе или Заједница плус две могуц́ности које су понуђене на првом састанку одржаном пре два дана у Вашингтону, на коме су били косовски председник Хашим Таћи и српски председник Александар Вучиц́.

Према њиховим наводима од Србије се не тражи да заустави кампању повлачење признања до јуна ове године. Такође, јун ове године је рок за постизање споразума између Косова и Србије.

Формат разговора о коначном споразуму биц́е на нивоу председника са тимовима које ц́е они сами бирати. Странама је такође понуђена прилика да се састану са америчким председником Доналдом Трампом, али то је одложено до тренутка када стране буду близу споразума, пише „Бота Сот“.

Тај медиј пише да је на састанку Тачију и Вучиц́у речено да ц́е „стране које не желе да потпишу споразум имати вишеструке санкције од Сједињених Америчких Држава“.

Бозта Сот наводи да је косовски председник Хашим Тачи данас је на конференцији за штампу, на којој је говорио о сусрету у Вашингтону, рекао да је „састанак у Белој куц́и драматичан заокрет“.

Рекао је да је „Америка коначно преузела дијалог између Косова и Србије“ и да „то жели да заврши у кратком року“, подсећа „Бота Сот“.