Прочитај ми чланак

Вучићу, где је истина? Шта је договорено у САД?

0

И док је председник Србије Александар Вучић, након састанка са председником Косова Хшимом Тачијем у Вашингтону, рекао да ту ништа важно није договорено по питању Косова, Тачи тврди да је у питању историјски успех и да "састанак олакшава постизање договора". Поставља се питање - шта је истина и шта је договорено у САД?

– Претходних дана је било много неистинитих и лажних вести о томе како се постижу договори о Косову, а да је план већ направљен и да се све зна. Не, о томе се није разговарало и ништа слично не постоји. Да постоји, ја бих вам рекао, ништа од свог народа нисам крио – рекао је данас у два наврата Вучић – на ТВ „Пинк“, а потом у Председништву.


Са друге стране, Хашим Тачи тврди другачије.

– То је историјски успех, састанак означава спремност да се процес настави након годину или више дана. Састанак олакшава постизање договора. Косово је уз жртве постигло слободу. Ово је последњи преостали корак за пуно међународно заокруживање наше државности – чланство у УН значи чланство у свим међународним организацијама – казао је косовски председник у Приштини данас поподне.

За Тачија састанак је важан пре свега зато што је означио „повратак САД у трагању за коначним споразумом између Косова и Србије“, а заслуге за то иду Доналду Трампу и Ричарду Гренелу.

– Означава спремност да наставимо дијалог, чини споразум ближим. Изгледно је да ће се нешто постићи што није постигнуто за две деценије – описао је Тачи догађаје у Вашингтону претходних дана.

Захвалио се и познатом албанском лобисти, конгресмену Елиоту Енгелу, председнику Одбора за спољну политику на континуираној подршци.

– Сложили смо се да се врац́а пажња Вашингтона по питању Косова и да би требало искористити ову прилику за постизање коначног мировног споразума између Косова и Србије – рекао је, преневши и да је своје америчке партнере уверио у то да косовски политичари неће урадити ништа чиме би поткопали специјалне односе и обострано поверење између Косова и САД.

Уз улогу САД, уверен је да ће се догодити признање Србије, а да ће споразум са Србијом „бити у складу са косовским уставом“.

Због тога следи питање – председниче Александре Вучићу, један од два председника говори неистину – ко је тај? Шта је истина? И шта је договорено на састанку у Вашингтону?