Прочитај ми чланак

Вучићеве манипулације: Три изговорене неистине у једном наступу

0

У финишу предизборне кампање преседник Србије Александар Вучић гостовао је на телевизији Хепи и том приликом изговорио најмање три врло проблематичне реченице. Да поштује захтев да не води функционерску кампању, да не види разлог за протесте против кинеске компаније Зиђин, те да је кампања Српске напредне странке чиста.

Реално стање ствари изгледа овако…

Протеклог месеца председник Србије, а уједно и Српске напредне странке, Александар Вучић готово сваког дана је отварао неку фабрику или болницу, ударао камен темељац или био у посети радницима да их пита да ли им нешто треба. Само неколико сати касније у истим местима наступао је као председник СНС и држао митинг. На тај начин водио је функционерску кампању, која се противи Уставу и законима ове државе, што је потврдила и Транспарентност Србија. Њихов извештај каже да је кампању обележила интензивна функцинерска кампања, веће учешће државних функционера у страначким активностима него у претходним изборним циклусима и медијска доминација Александра Вучића и његове листе кроз комбинацију функционерске кампање, изјава и гостовања на телевизији и оглавашавања.

То је било то

То је било пропраћено сатима и сатима директних преноса на телевизијама са националном покривеношћу, а затим и бројним прилозима у њиховим дневницима. А то је простор који Александар Вучић као председник СНС не би могао да добије у медијима у току обавезног изборног маркетинга.

Клинички центар Србије, отварање, завршена прва фаза радова, свечано отварање, КЦС, зградаАлександар Вучић Фото: Немања Јовановић/Нова.рс
Након месец дана злоупотребе функције председника државе зарад прикупљања гласова Српској напредној странци, Александар Вучић поручује – ево нећу више.

У емисији Ћирилица на телевизији Хепи, Вучић је рекао да поштује захтев да не води функционерску кампању и напомиње да то не ради већ 10 дана.

„Последњи догађај било је отварање брзе пруге и дан после тога још нешто и то је било то. То ћу и даље да поштујем. Све оно што нису поштовали они други ја ћу да поштујем”, рекао је Вучић.

Нула штетних честица, ал замало

Председник Србије причао је, између осталог, и о угљу и струји, али и о нуклеарним електранама. Говорећи на ову тему дотакао се и кинеске компаније Зиђин.

“Замислите, пре неки дан су организовали протест против Зиђина, кажу да не ваља ваздух. А они граде нову топионицу, имаће нула тих штетних честица. Просечна плата тамо је 110.000 динара. То је највећи извозник Србије. Кажу не ваља нам Кина”, рекао је Вучић.

А ситуација на терену изгледа овако. Кинеска компанија Зиђин преузела је РТБ Бор као већински власник 18. децембра 2018. године. Од тог дана у Бору је концентрација сумпор диоксида (СО2), као и тешких метала (арсен, кадмијум, олово, жива) драстично повећана.

Како су наводили стручњаци за Нова.рс, рекорд у прекорачењу сумпор диоксида је 5.000 микрограма по метру кубном ваздуха, од дозвољених 250. Рекорд арсена је 200 пута преко законом дозвољене границе.

Епилог је да државна здравствена студија, мало сакривена на сајту Батута упозорава на драстично повећање броја малигнитета у Бору у односу на друге градове Србије. Такође, каже и да је животни век у Бору скраћен за 10 година.

ЦИНС је открио да је чак и Министарство заштите животне средине покренуло поступак против компаније Зиђин Бор Копер због испуштања опасних материја у ваздух у новембру 2019. и јануару 2020.

Због свега тога председнику Србије не би требало да буде чудно што се организују протести против Зиђина, јер заиста ваздух не ваља. Најблаже речено.

Чиста кампања и песнице

“Поносан сам на чињеницу да је наша кампања чиста, и да не правимо филмове о политичким противницима”, навео је даље председник Вучић.

Као да смо за само неколико дана успели да заборавимо на напад представника СНС на активисте Странке слободе и правде, на којем је било песничења и расцепаних усни.

“Једном активисти је расечена усна, а све на очиглед председника Општине Гроцка, Драгана Пантелића, који је све ћутке пратио да би после 15 минута позвао на смирење и понудио Драгану Ђиласу, који одавно није био ту, да се и он обрати“, наведено је из ССП након напада и објављеног снимка.

Исто као и на спотове које су против опозиционих политичара, али и новинара пуштани на телевизији Пинк, али и на Твитер профилу председнице Владе Ане Брнабић. Спотови неодољиво подсећају на оња који је не тако давно објављен на истој телевизији против косовског политичара Оливера Ивановића. Недуго потом, Ивановић је убијен.

Брнабић је, наиме, недавно на свом Твитер профилу објавила видео у којем се обрачунава са лидером ССП ДРаганом Ђиласом. Тек кад је премијерка објавила овај спот, он је емитован и на телевизији Пинк.

Иста телевизија након тога је у Националном дневнику емитовала видео снимак у трајању од 21 минута у којем се политичари опозиције, новинари и уредници медија који се усуђују да критикују власт, стављају у исти кош са вођом криминалне групе Вељком Беливуком. Сви заједно означени су као сарадници у припреми убиства председника државе Александра Вучића и његове породице.