Прочитај ми чланак

Вучићева Зорана: Путин води освајачки рат, да се ускладимо у свему са ЕУ

0

БЕОГРАД - Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић изјавила је да нема дилеме да је Србији место у Европи и да је стратешки циљ чланство у ЕУ, са чијом политиком у потпуности треба да будемо усклађени и да очекује да будућа влада донесе јасне одлуке поштовању европских принципа.

„Када погледате карту овог дела света, када погледате карту Европе, Србија се налази у Европи и Србији је место у Европи и наша политика јесу евроинтеграције и чланство у ЕУ. Према томе, нема дилеме да треба да се ускладимо са политиком ЕУ, а не да то схватамо као страхоту. С друге стране, ја стално одвајам у нашим везама са Русијом народ од владавине Путина, то није исто. Нико не каже да ћемо престати да читамо Толстоја и да нећемо имати пријатеље у Руској Федерацији, али та политика, која је практично освајачка политика, јер Путин води освајачки, а не ослободилачки рат, то не можемо да подржимо“, рекла је Михајлоивић.

Верује да ће наредна влада донети одређене одлуке којима ће се Србија јасно оградити од тога.

„Ја сам апсолутно за поштовање европских принципа и усклађивање са том политиком. Ако смо за ЕУ, онда нема трећег пута. Ја сам била врло јасна претходних месеци и мислим да ту не треба да буде дилема. Свет се мења, геополитичка ситуација је другачија у односу на пре 5, 10 или 20 година и сви ми у овој земљи, без обзира на политичку припадност, морамо да гледамо у будућност и да схватимо где смо, да тражимо своје место, а то је на западу и у Европи. У супротном, ако будемо гледали само у прошлост, остаћемо у раскораку“, рекла је Михајловићева гостујући на Јуроуњузу.

Упитана да ли ће бити део нове владе, она је одговорила да очекује снажну, ауторитативну владу, а да су персонална решења у другом плану.

„Спремна сам и да будем и да не будем у новој Влади. Оно што је за мене важно јесте да сам урадила све што сам могла, то је нешто са чим легнем и пробудим се ујутру. Ја сам већ говорила о томе какву бих Владу, као грађанка волела да имамо. Да то буде влада која ће водити рачуна о свим грађанима, да је стручна, ауторитативна и да у тренуцима кризе буде снажна и сигурна сам да ће и мандатарка и председник Републике водити рачуна о томе. Неки мисле да могу да буду министри, па их резултати демантују“, навела је.

Различито приступамо послу, каже Михајловић и додаје да је министарка у техничкој влади, али ради једнако као на почетку мандата, јер енергетика није у техничком мандату.

„Ја сам у енергетици 30 година искључујући период од шест година када сам водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и ако сам ушла у област коју познајем, за коју сам се образовала, онда мислим да није у реду да мало јесам ту, а мало не, као што сам 2014. године била склоњена.Тада је требало да помогнем у ресору саобраћаја и ту се виде резултати. Не бих волела да гледам са стране шта се дешава у енергетском сектору али ја ћу се енергетиком наставити да се бавим, невезано да ли сам у влади или не“, рекла је Михајловићева, саопштено је из њеног кабинета.

Истиче да се не обазире на нападе у таблоидима и да је у политику и Српску напредну странку ушла како би помогла својим знањем и искуством које има у енергетици.

„Ја сам од 2014. године и тадашње насловне стране Информера па надаље или на насловним странама у негативном контексту или у ужасним текстовима, али мени је драже да будем ту, него у новинама где се фаворизује Шешељ. Ја то живим скоро десет година, али сам увек наставила да радим свој посао. У СНС сам ушла 2010. године као доктор економских наука, са 17 година радног стажа, као експерт за енергетику. Нисам ушла да бих дипломирала, докторирала, добила посао. Ушла сам јер сам истински желела да помогнем својој земљи у области коју најбоље познајем, а то је енергетика“, рекла је Михајловићева, која је и чланица Председништва СНС.