Прочитај ми чланак

Вучићева подвала: Дачић послужио као врећа за ударање и изговор за изазивање кризе

0

Као гром из ведра неба стигла је вест о раздору између Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. Премда је лидер СПС Ивица Дачић јуче након састанка са Александром Вучићем рекао да се сарадња наставља, председник СНС није у потпуности искључио могућност нових избора ове године. Коалиција је, дакле, и даље под знаком питања, а самим тим и Влада Србије. Интересантно је да се све закувало некако баш уочи доласка специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака у Београд и свега неколико сати након вести да је косовски премијер Аљбин Курти прихватио немачко-француски план за Косово. Саговорници новина “Нова” сагласни су у оцени да ово може бити и вероватно јесте покушај куповине времена...

Након турбулентна два дана у односима две коалиционе странке, Ивица Дачић и Александар Вучић сели су јуче за сто. После састанка који је трајао сат и по времена Дачић је рекао да је договорен наставак сарадње и јачање коалиције СНС и СПС.

“Као што сам и раније рекао, Социјалистичка партија Србије и ја лично апсолутно подржавамо Александра Вучића, јер води политику од виталног значаја за националне и државне интересе и будућност Србије”, рекао је Дачић.

То се, међутим, не слаже са оним што је Вучић рекао дан раније. Након првобитне најаве нових избора, Вучић се предомислио и рекао да избори нису добро решење у овом тренутку, али је потврдио да су односи две странке нарушени.

“Не мислим да су избори добро решење у овом тренутку у нашој земљи. А да ли имам пуно поверење? Лично га немам, они га у нас нису имали. Ми поштујемо ту политичку партију, али сада знамо да у тешким временима можемо да се ослонимо само на себе. Ништа се неће догодити преко ноћи, али оно што се догодило је значајно нарушило наше односе”, рекао је Вучић у уторак увече.

Интересантно је да је за моменат „нарушавања односа” изабран баш овај тренутак.
Кад је Приштина у начелу прихватила немачко-француски предлог и чека се само одлука Београда.

Игроказ Вучића и Дачића

Политиколог Цвијетин Миливојевић за новине “Нова” каже да је могуће да овај перформанс служи за куповину времена.

“Већина добронамерних грађана се нада да је ово један покушај куповине времена да се не прихвати немачко-француски план и фактички препусти Косово и Метохија. Да овај игроказ између Вучића и Дачића иде у том правцу… Јер, кад би дошло до превремених избора то би значило шест до девет месеци смањених притисака у вези немачко-француског предлога. Не очекује се од Владе у одласку да одлучује о томе, али ни од новоформиране Владе, макар у прва три месеца. Међутим, мислим да Вучић није у позицији да сам одлучује о томе, чему у прилог говори и последња изјава амабасадора Кристофера Хила да се очекује да план буде усвојен до краја године”, каже Миливојевић.

С друге стране, наводи он, одржавање избора мање зависи од Вучића, а много више од његовог рејтинга.

“Више о томе одлучују Богосављевић и Уљаревић из ИПСОС Стратеџик маркетинга. Вучић се руководи оним што каже господин рејтинг и да ли су он и СНС у том тренутку јачи или слабији”.
Западу је јасно да врдају

Дејан Бурсаћ, научни сарадник у Институту за политичке студије у Београду, такође мисли да је реч о покушају одлагања коначне одлуке на понуду Запада.

“Ова сага између СНС и СПС је последица француско-немачког плана и тог притиска са Запада који долази. Ми видимо с једне стране да је СПС склон томе да се склони са стране и избегне одговорност око прихватања тог плана и генерално одговорност око нечега што би нашој јавности заличило на признање Косова. С друге стране, Александар Вучић хоће да цела коалиција ту учествује, чак и шири друштвени актери”, наводи Бурсаћ.

Уверен је и да без обзира на ове покушаје одлагања коначне одлуке у вези Косова, избора ипак неће бити ове године. А да ту кључну улогу игра међународна заједница, која је прозрела овај план.

“Мислим да неће бити избора у септембру, Вучић је већ смањио реторику. Оно је био неки излив фрустрације према социјалистима, сад је та реторика већ стишана. За то су два разлога. Пре свега међународна заједница, мислим да ће Западу бити јасно да је расписивање избора Вучићев покушај да изврда тај француско-немачки план, који је по свему судећи прихватио. Дакле, биће притиска од стране Запада да се на те изборе не иде. С друге стране, не верујем да Вучићу иде у прилог да иде на изборе на којима ће једна од главних тема бити Косово, када га јавност перципира као неког ко је прихватио тај план. Рејтинг, и његов и СНС-а, би могао да се умањи, а могли би да профитирају пре свега СПС, али и странке деснице Двери, Заветници и Нови ДСС”, закључује Бурсаћ.